Preotul de la Văşcăuţi-Muşeniţa, Gheorghe Cristinel Pînzaru (36 de ani), a ajuns, ieri după-amiază, pentru a treia oară, în ultimele două săptămâni, în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, după ce judecătorii de la Tribunal i-au deschis de două ori uşa de la celulă, însă, la o zi-două distanţă, magistraţii Curţii de Apel au închis-o la loc şi l-au trimis de fiecare dată înapoi după gratii.
Deciziile contradictorii ale judecătorilor suceveni în ceea ce-l priveşte pe parohul acuzat de contrabandă şi dare de mită reprezintă un caz unic în justiţia suceveană.
Tribunalul îl vrea liber, Curtea, după gratii
Gheorghe Cristinel Pînzaru şi-a petrecut noaptea de 6/7 iulie a.c. în arestul IPJ Suceava, după ce a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
A doua zi, anchetatorii au cerut arestarea preventivă a preotului, însă judecătorul de serviciu de la Tribunalul Suceava a respins propunerea procurorilor şi a decis că parohul de la Văşcăuţi şi Muşeniţa poate fi cercetat în stare de libertate, interzicându-i doar să părăsească ţara pentru o perioadă de 30 de zile.
Gheorghe Cristinel Pînzaru a fost pus în libertate şi s-a întors la domiciliul său din oraşul Siret.
Nemulţumiţi de sentinţa Tribunalului Suceava, procurorii au făcut recurs, iar două zile mai târziu, magistraţii Curţii de Apel Suceava au decis că se impune arestarea preventivă a preotului şi l-au trimis pe acesta după gratii.
Contactat telefonic de poliţişti şi aflând decizia magistraţilor, preotul Pînzaru şi-a făcut bagajul şi, de bună-voie, s-a prezentat la arest.
Cinci zile mai târziu, însă, la Tribunalul Suceava s-a judecat cererea de punere în libertate sub control judiciar formulată de Gheorghe Cristinel Pînzaru, iar judecătorii acestei instanţe au admis cererea.
Ba mai mult, chiar dacă soluţia nu era definitivă, iar procurorii au atacat-o cu recurs, judecătorii de la Tribunal au decis punerea de îndată în libertate a preotului care, aproximativ o oră mai târziu, era din nou un cetăţean liber.
S-a întors la apartamentul său din Siret, însă nu a apucat prea mult să se bucure de libertate.
Ieri s-a judecat recursul făcut de procurori, la Curtea de Apel, şi –surpriză –magistraţii acestei instanţe au hotărât să-l trimită pe preotul Pînzaru înapoi în spatele gratiilor, pentru restul neexecutat din mandatul de 20 de zile de arestare preventivă.
La scurt timp după anunţarea sentinţei, parohul de la Văşcăuţi a venit la sediul IPJ Suceava, pentru a fi încarcerat.
Interzis la slujbe
Pe lângă problemele pe care le are cu legea, preotul Gheorghe Cristinel Pînzaru riscă, dacă, bineînţeles, acuzaţiile anchetatorilor se vor dovedi a fi adevărate, să fie caterisit.
Până la un verdict final care să confirme sau să infirme vinovăţia preotului, mai marii Arhiepiscopiei au decis suspendarea din oficiu a parohului de la Văşcăuţi şi Muşeniţa.
„Pe perioada cât se desfăşoară ancheta nu mai are dreptul să slujească în nici o biserică, iar la parohiile din Văşcăuţi - Muşeniţa protopopul de Rădăuţi va trimite un alt prelat”, a anunţat, zilele trecute, George Fediuc, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
„Canon” de la procurori
Gheorghe Cristinel Pînzaru este acuzat că a contactat de mai multe ori un poliţist de frontieră, căruia i-a promis suma de 4.000 de euro, pentru a nu supraveghea cu maşina de termoviziune, timp de jumătate de oră, într-una din nopţile în care era de serviciu, o anumită zonă de frontieră, prin care urmau să fie introduse peste fâşia verde, din Ucraina în România, circa 60-80 de baxuri de ţigări.
În noaptea de 5/6 iulie a.c., mai susţin procurorii de caz, preotul şi complici de-ai săi, rămaşi neidentificaţi, au introdus prin zona respectivă nu mai puţin de 36.950 de pachete de ţigări pe fâşia verde dintre Ucraina şi România, ţigări cu o valoare de peste 100.000 de lei, pe care le-au depozitat la domiciliile a doi săteni din Văşcăuţi, de unde, câteva ore mai târziu, au şi fost şi ridicate de oamenii legii în urma percheziţiilor.
(17 iul 2010, 14:01:47