Restricţiile impuse doctorilor în acordarea concediilor medicale, odată cu intrarea în vigoare, din 17 mai, a noilor norme, au stârnit nemulţumiri şi în rândul pacienţilor, care se plâng că întâmpină greutăţi atunci când solicită eliberarea certificatelor.
Oamenii spun că, de la introducerea noilor prevederi, prin care Ministerul Sănătăţii a înăsprit condiţiile cu scopul de a reduce drastic numărul celor care fraudează sistemul de acordare a concediilor medicale, medicii se tem şi nu mai eliberează certificate nici dacă este vorba de probleme reale de sănătate, care ar justifica eliberarea unor asemenea acte.
„Mi s-a făcut rău şi am leşinat chiar în faţa şefului meu, care m-a trimis la doctor să-mi rezolv problema de sănătate şi să-mi dea concediu medical. Medicul de familie m-a trimis la specialist, pentru consult şi tratament, dar când am cerut certificatul de boală m-au pasat de la unul la altul. Până la urmă, mi-au refuzat amândoi concediul, iar întrucât şeful meu m-a informat că nu are cum să justifice, la un eventual control, motivul pentru care eu nu sunt la serviciu, a trebuit să vin la lucru. Muncesc într-un restaurant şi m-am ţinut de mese când serveam clienţii sau făceam curat”, mărturiseşte o tânără de 31 ani, din Suceava.
În iunie, numărul concediilor medicale a scăzut cu peste 700
„Am avut o infecţie puternică la o măsea, iar medicul de familie nu ştia cine trebuie să-mi dea concediu medical, el sau dentistul. După o serie de drumuri şi discuţii purtate cu amândoi, a reieşit că medicul de familie este cel care trebuie să mi-l acorde. Acesta şi-a explicat reţinerea prin faptul că trebuia să fie sigur, întrucât amenzile pe care le riscă sunt foarte mari. Mi-a spus că, din 17 mai, de când s-a modificat legea, nu a mai dat nici un concediu medical deoarece îi este frică. Eram prima persoană căreia îi scria un certificat, deşi ne aflam spre finele lunii iunie”, a povestit o altă suceveancă.
Faptul că medicii din judeţ acordă mai puţine concedii medicale, indiferent dacă acestea sunt eliberate „pe bune”, sau sunt „făcături”, o demonstrează şi statisticile Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava. Potrivit datelor comunicate de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Anda Sălăgean, în luna iunie a acestui an, medicii de familie, cei din ambulatoriul de specialitate şi cei din spitale au eliberat un număr total de 2.911 concedii medicale, comparativ cu 3.251 în luna mai şi 3.638 în luna aprilie.
Amenzi de până la 10.000 de lei, pentru medici
Cifrele contabilizate de CAS arată că, în iunie, medicii de familie din judeţ au eliberat 1.222 concedii medicale, faţă de 1.344 în mai şi 1.477 în aprilie. Cele mai multe, 771, au fost pentru sarcină şi lăuzie (în creştere faţă de lunile precedente), în timp ce un număr de 281 concedii medicale au fost pentru boală obişnuită (comparativ cu 411 în luna mai şi 442 în luna aprilie). Alte 124 concedii medicale au fost pentru urgenţe medico-chirurgicale (comparativ cu 161 în mai şi 253 în aprilie), în timp ce un număr de 35 concedii medicale au fost pentru risc maternal (în creştere faţă de lunile precedente). Alte opt concedii medicale au fost acordate pentru îngrijire copil bolnav (18 în mai şi 23 în aprilie), iar alte trei pentru boală cardiovasculară (în creştere faţă de lunile precedente).
În iunie, medicii specialişti din ambulatoriul de specialitate au eliberat 323 de concedii medicale, comparativ cu 410 în luna mai şi 494 în luna aprilie. La rândul lor, în iunie, medicii din spitale au eliberat 1.366 de concedii medicale (comparativ cu 1.497 în mai şi 1.667 în aprilie), cele mai multe fiind pentru boală obişnuită, urmate de urgenţe medico-chirurgicale.
În noul sistem, intrat în vigoare din 17 mai, creşte cuantumul amenzilor pentru cei care nu respectă prevederile legale în acordarea concediilor medicale, sancţiunile putând ajunge şi la 10.000 lei.
Verificări la domiciliul pacienţilor aflaţi în concediu medical
Astfel, refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor, calculul şi plata eronate a acestora se sancţionează cu amenzi cuprinse între 2.500 lei şi 5.000 lei, dublu faţă de cuantumul anterior. Mai mult, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare se taxează cu amenzi cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 de lei.
În premieră, noua lege prevede şi măsuri care dau posibilitatea autorităţilor de a verifica dacă persoana care a solicitat concediul medical necesită, într-adevăr, îngrijiri medicale. Astfel, plătitorii de indemnizaţii, adică angajatorii sau, după caz, Casa de Asigurări de Sănătate, pot să verifice dacă pacientul tratat în regim ambulatoriu se află, bolnav, la domiciliu sau la reşedinţa aleasă, în orele în care nu se află la unitatea sanitară pentru tratament. Verificările la domiciliu se fac de către reprezentanţi ai plătitorilor de indemnizaţii şi ai Poliţiei. În situaţia în care beneficiarul de concediu medical nu se află acasă, acesta nu mai primeşte indemnizaţia de asigurări sociale aferente concediului medical.
20 de doctori suceveni, sancţionaţi într-o lună de CAS
Ministerul Sănătăţii estimează că aplicarea noilor prevederi va duce la reducerea cu 20% a cheltuielilor, prin diminuarea numărului de certificate medicale eliberate, şi la economii în valoare de aproximativ 142.304,6 mii lei în 2010 şi de peste 189739,5 mii lei anual, în următorii patru ani, la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. Măsurile luate începând cu 17 mai vin pe fondul creşterii fără precedent a numărului de beneficiari de concediu medical, iar ultimele cifre arată că acestea dau roade, doctorii gândindu-se de două ori atunci când scriu un certificat.
În judeţ, în urma unei acţiuni de control derulate în perioada 18 mai – 11 iunie, 20 de medici au fost sancţionaţi de Casa de Asigurări de Sănătate Suceava cu privire la modul de acordare a concediilor medicale şi de eliberare a certificatelor de concediu medical. Pentru nerespectarea unor prevederi legale, au fost aplicate opt amenzi în valoare de 5.000 lei fiecare şi 12 avertismente, arată datele contabilizate de această instituţie.
(16 iul 2010, 19:10:24