Problema asigurării căldurii în timpul iernii, dar şi preţul pe care trebuie să-l plătească fiecare pentru a-şi asigura confortul termic necesar este o problemă care îi frământă pe o mulţime de suceveni.
În vreme ce unii susţin varianta montării centralelor proprii de apartament ca o alternativă la sistemul centralizat de termoficare, există multe semne de întrebare în privinţa rentabilităţii şi viabilităţii acestui sistem de încălzire. Pe de o parte, se pune problema preţului pe care îl va avea gazul metan în momentul în care nu va mai fi menţinut artificial la un nivel scăzut, în condiţiile în care rezervele de gaz metan scad de la un an la altul, ceea ce automat duce la scumpirea sa, faptul că reţeaua de gaz existentă nu poate susţine decât un număr limitat de consumatori, mai ales pe timp de iarnă, când consumul creşte şi pot apărea probleme legate de sistarea furnizării sale din surse externe, dar şi taxele de poluare pe care le vor avea de plătit posesorii acestor centrale de apartament din 2012.
Creşterea preţului gazului metan – o certitudine
“Noi nu am pus piedici celor care vor să se debranşeze, e alegerea lor dacă să rămână în sistem sau nu. Dar ar trebui să se întrebe mai întâi dacă e bine ceea ce fac sau cad într-o mare capcană. Termica furnizează căldură sucevenilor de atâţia ani, fără a exista probleme majore, pentru că avem oricând la dispoziţie soluţii pentru furnizarea căldurii şi apei calde şi cu combustibil alternativ şi mai multe capacităţi de producţie. Dacă celor cu gaz metan li se întrerupe furnizarea, de la o problemă pe reţea sau de la furnizorii externi, cei cu centrale de apartament nu au alternativă pentru a combate frigul iernii. Nicăieri în contractul lor nu e specificat că există obligativitatea de a le furniza oamenilor căldura, aşa cum noi suntem obligaţi prin statut”, a declarat directorul societăţii de termoficare a Sucevei, Constantin Plăcintă.
Acesta a prezentat şi alte aspecte, mai puţin cunoscute, ale renunţării la sistemul centralizat de încălzire, în favoarea centralelor termice de apartament.
“Asistăm în ultima vreme la un fel de campanie de denigrare a Termicii şi a termoficării în sistem centralizat, care aduce prejudicii întregii comunităţi. Oamenii trebuie să ştie că gazul metan este un combustibil a cărui destinaţie era de a asigura oamenilor o modalitate de a găti mai uşor alimentele şi al cărui preţ este menţinut forţat la un nivel scăzut, lucru care nu va mai fi valabil în curând. Uniunea Europeană cere de multă vreme liberalizarea preţului şi calcularea sa în mod diferit pentru consumatorii industriali şi cei individuali. Toţi cei care sunt păcăliţi acum să aleagă încălzirea pe gaz metan se vor trezi captivi într-un sistem în care au băgat mulţi bani, pentru a cheltui şi mai mult, odată ce preţul gazelor va exploda, fără a avea măcar garanţia că vor beneficia de căldură atunci când vor avea nevoie mai mare. Termica a dat şi va da căldură sucevenilor şi în cele mai grele ierni, lucru de care nu pot fi deloc asiguraţi cei care au renunţat la sistemul centralizat. În câţiva ani va fi o puternică criză de sistem la cei racordaţi la reţeaua de gaz metan. Nu se pune doar problema creşterii preţurilor, ci a cantităţilor de gaz metan de care vor putea beneficia. Rezerva de gaz metan a lumii este tot mai mică şi atunci cei care îşi asigură încălzirea individuală cu acest combustibil nu vor mai avea prioritate”, a adăugat directorul Termica.
Taxă de poluare pe centralele de apartament
O altă problemă care îi va afecta pe proprietarii de centrale de apartament pe gaz metan va fi cea a taxelor de poluare, deloc neglijabile, care vor fi introduse curând: “Există directive clare din partea UE care impun României introducerea taxelor de poluare pe centralele de apartament, din 2012. Acestea se vor adăuga numeroaselor cheltuieli adiţionale, de autorizare, verificări şi reparaţii. Cine vrea încălzire pe gaz metan să ştie ce îl aşteaptă. Poluarea creată de centralele de apartament este mult mai mare decât cea creată de o centrală termică care alimentează întreg oraşul şi care e obligată să se conformeze celor mai stricte norme de mediu. Prin urmare, cei care au ales încălzirea pe gaz metan să se aştepte la taxele de poluare foarte mari, pentru că regulile în acest domeniu sunt foarte aspre”, a mai spus directorul societăţii de termoficare a Sucevei, care spune că, la fel ca în toate ţările dezvoltate, şi la noi, viitorul este al încălzirii în sistem centralizat.
Noua centrală termică a Sucevei, funcţională din iarna 2011 – 2012
În aproximativ două luni va avea loc licitaţia în urma căreia unui investitor privat îi vor fi puse la dispoziţie terenurile pe care să construiască o nouă centrală de termoficare, care va funcţiona pe combustibili alternativi, la un randament ridicat.
“Noile capacităţi de producţie vor fi gata în aproximativ un an. Sunt deja multe companii puternice care şi-au manifestat ferm intenţia de a realiza această investiţie la Suceava. Noua centrală va asigura costuri de producţie mai mici decât ale altor alternative de încălzire, iar principalul atu al Sucevei este tocmai faptul că cea mai mare parte a sucevenilor a avut şi are încredere în sistemul centralizat. Investiţiile făcute în ultimii ani în modernizarea reţelelor de termoficare au îmbunătăţit mult serviciile furnizate, de la asigurarea apei calde non-stop la mai bine la 30% din populaţia oraşului, la faptul că în iarna trecută nu au mai existat avarii la furnizarea căldurii”, consideră Constantin Plăcintă.
Asigurarea căldurii în iarna care vine, la preţuri suportabile
Temerile unei părţi a populaţiei, că nu va beneficia de căldură la iarnă, sau în anii următori, sunt contrazise de directorul societăţii de termoficare, cea mai bună dovadă fiind faptul că pe lângă rezervele de cărbune rămase de anul trecut, de 15.000 de tone, alte 30.000 de tone de huilă vor fi cumpărate la prima licitaţie din acest an, începută de luni şi care va fi finalizată săptămâna viitoare, odată cu negocierea finală a preţului.
“Am început deja să ne aprovizionăm cu cărbune pentru iarna care vine şi intenţionăm să luăm peste 100.000 de tone de huilă. Vom mai cumpăra şi 2.000 de tone de păcură, care, pe lângă cele 4.000 de tone pe care le avem în rezerva strategică, pot asigura oricând căldura întregului oraş, în caz de apare vreo problemă la funcţionarea pe cărbune. De asemeni, mai putem funcţiona şi pe gaz metan, în caz de necesitate, dacă nu mai avem alternativă”, a precizat directorul Termica SA Suceava.
Dacă, în prezent, preţul gigacaloriei furnizate populaţiei este de 178 lei, în contextul majorării TVA-ului de la 19% la 24% şi a micşorării subvenţiilor acordate de stat, preţul gigacaloriei ar urma să fie modificat în cursul acestui an.
“Majorarea de preţ va fi de 10% – 15%, impusă de condiţiile economice actuale. Chiar şi aşa, gigacaloria în Suceava va costa cam 200 de lei, adică va fi printre cele mai mici preţuri din ţară, în multe localităţii din Moldova fiind mai mare chiar şi în prezent”, a explicat Constantin Plăcintă.
De altfel, un preţ suportabil al gigacaloriei furnizate sucevenilor este principala condiţie impusă de municipalitatea suceveană celor care vor să vină să construiască noua centrală termică care va deservi oraşul, costul mai mic de producere fiind garantat de eficienţa sa, mult mai mare decât a cazanelor actuale de căldură, posibilitatea utilizării masei lemnoase drept combustibil alternativ, dar şi de automatizarea procesului de producţie.
(16 iul 2010, 11:23:16