O decizie dată recent de instanţele de judecată într-un caz de retrocedare de teren obligă municipalitatea suceveană să plătească nu mai puţin de nouă miliarde de lei vechi, pentru un teren care nu poate fi retrocedat, câtă vreme pe el se află construit un bloc, încă dinainte de Revoluţie.
“Există o persoană, din Bucureşti, care cere primăriei să îl despăgubească cu nouă miliarde de lei vechi pentru un teren de sub bloc. Într-o primă fază, instanţele ne obligă să îi dăm aceste despăgubiri, pentru că nu i-am pus terenul la dispoziţie, dar am făcut recurs şi ne judecăm în continuare”, a spus Ion Lungu, care a precizat că în ultima perioadă au apărut mai multe probleme cu retrocedările de terenuri.
De exemplu, o serie de nemulţumiri au apărut şi în cazul retrocedării unui teren de aproximativ 300 de mp printre blocuri, pe strada Ştefan cel Mare, unii locatari reclamând faptul că li se ia astfel spaţiul verde din zona în care locuiesc.
“Suntem în Uniunea Europeană, unde proprietatea este sfântă, iar noi, ca primărie trebuie să respectăm legea. Dacă terenul este liber de sarcini, suntem obligaţi să-l punem la dispoziţia celor care au obţinut retrocedarea sa. La fel se întâmplă şi în cazul în care proprietarul terenului solicită să construiască ceva pe terenul respectiv, iar cerinţele sale respectă regulile de urbanism.
Chestiunea asta populistă, că noi nu suntem de acord, merge până la un punct. Dacă cineva are o proprietate cu acte în regulă şi respectă regulile de urbanism, sunt obligat să îi dau autorizaţie de construire acolo, chiar dacă asta nu le convine vecinilor. Pentru că am încercat să îi protejez şi pe cei care sunt deranjaţi de prezenţa unui nou proprietar sau a unei noi construcţii lângă blocul lor am fost de multe ori acuzat de abuz în serviciu”, a precizat şeful municipalităţii sucevene.
(16 iul 2010, 12:28:57