Un volum de poezii în ediţie bilingvă română-franceză, al poetei sucevene Carmen Veronica Steiciuc, scris în timpul rezidenţei literare la vila scriitoarei Marguerite Yourcenar, ce a fost prezentat la cea de a XII-a ediţie a Festivalului literar Par Monts et Par Mots, a fost lansat de Ziua Franţei.
Volumul "Vitrina cu dimineţi circulare / La vitrine aux matins circulaires", semnat de Carmen Veronica Steiciuc, cuprinde 47 de poeme de dragoste ce au fost scrise în timpul rezidenţei sale literare la Villa Mont Noir a scriitoarei Marguerite Yourcenar din Saint Jans Cappel - Franţa şi a fost tradus în limba franceză de Florina Liliana Mihalovici.
Poeta Carmen Veronica Steiciuc a declarat că volumul de poezii a apărut în acest an la Editura Paralela 45 şi a fost prezentat, la începutul lunii iunie, la cea de a XII a ediţie a Festivalului Literar "Par Monts et Par Mots" din Franţa, unde a semnat dedicaţii alături de nume importante ale scrisului feminin francez, precum Annie Ernaux, Régine Deforges, Amélie Nothomb sau Gisèle Halimi.
"Între paginile acestei cărţi, cititorul poate descoperi 47 de poeme de dragoste, ce par uneori desprinse dintr-un tablou suprarealist, în interiorul căruia cuvintele se iubesc la nesfârşit. Coperta cărţii este ea însăşi un poem. Este vorba despre o bicicletă pentru doi, dar cu o singură şa şi două ghidoane, aflată în imposibilitatea de a se deplasa, dar care are o pereche de aripi pentru a se desprinde şi a călători în orice direcţie… Dimineţile circulare care se pot imagina în roţile acestei biciclete ne dau indicii despre lumile fantasmatice spre care am putea să pornim în orice moment…", a spus Steiciuc.
Criticul literar Mircea Ghiţulescu aprecia în prefaţa acestui volum că "poemele ascund un jurnal liric scris în împrejurări excepţionale, cum ar fi rezidenţa literară de la Villa Mont Noir de Saint-Jans Cappel din Franţa, unde a locuit cândva Marguerite Yourcenar".
"Le citeşti şi nu-ţi mai doreşti altceva decât să primeşti o scrisoare de dragoste de la Carmen Veronica Steiciuc. De fapt, ai şi primit-o. În cele din urmă poeta va exclama asemenea lui Arthur Rimbaud «eu nu sunt eu», exprimând atâta concentrare de sine încât pare că sufletul se îndepărtează de trup şi se privesc unul pe altul cu ochii miraţi", mai afirma criticul literar Mircea Ghiţulescu.
La lansarea cărţii care s-a desfăşurat, ieri, la Suceava, de Ziua Franţei, la Librăria Cărtureşti, vor participa criticii literari Mircea A. Diaconu din Suceava şi Mircea Ghiţulescu din Bucureşti şi Dan Daia, asistent cultural la Centrul Cultural Francez din Iaşi.