Zecile de familii din Vicovu de Jos care stăteau cu frica în sân la fiecare ploaie din cauza unui pod care se transformase într-un adevărat baraj în calea apei, din această cauză gospodăriile oamenilor fiind invadate de ape atât la inundaţiile din 2008, cât şi la cele de la finele lunii trecute, au scăpat de griji, podul fiind distrus în cursul zilei de marţi.
Chiar în acea zi, Monitorul de Suceava publicase un amplu material despre problemele făcute de acest pod, şi până după-amiază, la ordinul primarului Constantin Mutescu, acesta a fost demolat.
„Oamenii aveau dreptate, podul era subdimensionat pentru debitul de apă existent. Urmează să-l facem mai lat şi mai înalt. Am contactat deja un proiectant care face o analiză privind debitul de apă şi ne va comunica ce dimensiuni trebuie să aibă noul pod, funcţie de acestea urmând a stabili investiţia necesară”, a declarat primarul din Vicovu de Jos, care a spus că, după realizarea proiectului, va fi necesară cel mult o lună pentru ridicarea noului pod.
Coincidenţă sau nu, deşi oamenii din zonă i s-au plâns în nenumărate rânduri că din cauza podului au fost inundaţi, primarul nu a fost prea hotărât în a le da dreptate, răzgândindu-se însă după ce aceştia s-au plâns presei.
Cel mai important este însă că noul pod îl va înlocui pe cel de care gospodarii din zonă erau atât de nemulţumiţi.
Podul nu putea face faţă unui debit mare
Podul cu pricina traversează un pârâu, pe drumul comunal care pleacă de pe DN 2H, aproape de intersecţia cu Putna, făcând legătura cu o parte a satului.
Trecerea peste apă se făcea pe un pod amenajat acum şapte ani, un pod subdimensionat, cu o capacitate de absorbţie redusă. Au fost mai întâi gravele inundaţii din anul 2008, când apele pârâului s-au lovit ca de un baraj de podul înfundat imediat de aluviunile venite din amonte. Au fost inundate atunci în jur de 20 de gospodării, cu tot cu anexe şi locuinţe, iar oamenii au cerut ajutor primăriei locale. Scenariul s-a repetat luna trecută, de această dată însă la dimensiuni mai mari, în mai multe gospodării apa ajungând până la un metru şi invadând şi casele. În ambele cazuri, apele s-au izbit ca de un baraj de pod, revărsându-se în stânga şi în dreapta, spre grădinile oamenilor şi apoi înspre case.