O familie cu şapte copii din satul Dumbrava, comuna Grăniceşti, riscă să fie înghiţită de pământ. Nenorocirile de după inundaţii îşi arată o altă faţă. Din cauza precipitaţiilor abundente, pământul a început să alunece, iar pereţii caselor au crăpat . Alunecările de teren pun în pericol zeci de oameni. Nouă case sunt deja în pericol de prăbuşire. Printre sinistraţi, oameni care trebuie să fie strămutaţi din propria casă, se numără şi familia Pauliuc, împreună cu copiii. După o evaluare la faţa locului, Primăria Grăniceşti a aprobat un alt loc de casă pentru familia Pauliuc şi i-a promis şi un ajutor constând în materiale de construcţii.
Zgomotul tulburător al pământului
După furtuna puternică din noaptea de 28 spre 29 iunie, în satul Dumbrava pământul se duce la vale. Dacă, iniţial, pe pereţii casei unde locuia familia Pauliuc au apărut, în acea seară, doar câteva crăpături, în zilele de după inundaţii, casa a devenit nelocuibilă.
„A fost mare nenorocire. Soţul nu era acasă. În primul rând, dealul s-a prăvălit peste maşina care se afla în faţa casei. Pământul a deplasat-o până la geam. A fost împinsă câţiva metri şi adusă până aproape de casă. Noroc de un vecin care a venit cu un tractor şi a mai scos pământul, că altfel, nu mai aveam nici maşină”, ne-a povestit mama celor şapte copii.
Ea a completat că, în momentul în care s-a prăvălit pământul, s-a auzit un zgomot tulburător, ca şi cum ar fi fost cutremur. „În trei zile, casa a devenit o ruină. Dacă la început, am sperat că vom reface pereţii, vom face unele reparaţii, dar rămânem în casă, după trei zile ne-am dat seama că nu vom mai putea sta niciodată în acea casă. Necazul este mare. Vom fi strămutaţi. Este foarte dureros, dar nu avem ce face. Nu ne-am gândit nici un moment că vom fi nevoiţi să ieşim cu copiii din casă, şi să ne gândim la un alt viitor, după ce am muncit mult să ne facem această căsuţă”, a mai spus femeia.
Întors urgent din Belgia, după ce a aflat că pământul îi ia casa
Familia Pauliuc locuieşte acum în casa unei rude. În casa lor, cu patru camere, două holuri, baie, bucătărie, cu suprafaţă de 115 metri pătraţi, au mai depozitat câteva haine şi ce s-a mai putut salva dintre dărâmături. Copiii cei mici ai familiei Pauliuc, doi elevi de şcoală generală, au fost feriţi de coşmarul din noaptea de 28 spre 29 iunie pentru că nu erau acasă. Nici tatăl copiilor, Gheorghe Pauliuc, nu era acasă, dar nici în ţară. El s-a întors de urgenţă din Belgia, unde avea un contract de muncă, după ce soţia i-a povestit că pământul alunecă peste casă. Copiii cei mari, doi studenţi şi trei liceeni, au văzut cu ochii lor cum casa se mişcă, iar pereţii crapă.
„Este greu să te întorci acasă şi să vezi cum dealul s-a lăsat peste casa ta”
„Este greu să te întorci acasă şi să vezi cum dealul s-a lăsat peste casa ta. Riscul de a se prăvăli dealul în continuare este mare. De aceea, nu vom mai putea locui aici. Comisia de la Situaţii de Urgenţă ne-a vizitat de mai multe ori. Suntem pe lista familiilor care trebuie strămutate cât mai urgent. Am solicitat un loc de casă şi ne-a fost aprobat de primărie. Vom primi şi nişte bolţari, materiale de construcţii. Oricum, nu pot să spun că am acum bani pentru altă casă. Vă daţi seama, cu şapte copii în întreţinere. Vom mai scoate ceva materiale din casa lovită de pământ, doar că, deocamdată, nu o dărâmăm, pentru că mai depozităm câteva lucruri în clădire”, ne-a povestit Gheorghe Pauliuc, care în ciuda nenorocirii care s-a abătut asupra familiei sale, încearcă să se ţină demn şi să accepte viaţa cu bune şi cu rele, bucurându-se mai mult că soţia şi copiii sunt sănătoşi.
„Unii nu vor să plece, deşi pământul le înghite casa”
Alunecările de teren au afectat nouă familii din Dumbrava. Zeci de oameni sunt ameninţaţi de valurile de pământ care vin peste casele lor. Unii dintre ei au locuit sub deal de când se ştiu şi povestesc că niciodată nu s-a mai întâmplat aşa ceva.
„Casa părintească e de 50 de ani aici şi nu s-a mai întâmplat aşa nenorocire”, a spus o localnică a cărei casă se află pe lista imobilelor ce trebuie dărâmate din cauza alunecărilor de teren.
Primarul comunei Grăniceşti, Gheorghe Nuţu, a declarat că „unii nu vor să plece, deşi pământul le înghite casa. Avem o bătrânică aici, ea ba se muta, ba nu mai vrea, dar situaţia o impune”.
Familiile care urmează să fie strămutate au primit teren, iar primarul Nuţu a spus că „de azi, (n.r. ieri) începem lucrările”. Oamenii vor primi şi materiale de construcţie ca ajutor din partea statului. „Nu pot să estimez valoarea caselor pe care trebuie să le construim, fiindcă nu primim bani, ci materiale de construcţie pe care le vom distribui acestor familii”, a mai spus primarul Nuţu.