Arestat preventiv pentru că ar fi comandat în vara lui 2008 incendierea vilei omului de afaceri sucevean Gheorghe Berbece şi a pensiunii acestuia, „La Dolce Vita”, şi eliberat, după 13 luni de arest, la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, Ioan Popovici, în vârstă de 42 de ani, zis ”Coaţă”, are noi probleme cu legea.
De data aceasta, potrivit unui comunicat de ieri al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, oamenii legii au început urmărirea penală împotriva lui Popovici, pe care îl acuză că a împrumutat peste 41.500 de euro şi 65.000 de lei către cinci administratori de firme din Suceava, Fălticeni şi Vama, cărora le-a solicitat file cec în alb, drept garanţie, pentru împrumuturile acordate.
Banii împrumutaţi, explică poliţia, nu au fost incluşi în contabilitatea firmelor sub formă de aport.
Cei cinci administratori sunt cercetaţi pentru infracţiuni la Legea Cecului, iar „Coaţă” pentru instigare la aceste infracţiuni, în urmă cu două zile fiind începută urmărirea penală împotriva tuturor persoanelor implicate în această afacere ilegală.
Evaziune fiscală prin nunţi şi cumetrii
Procesul în care este inculpat pentru distrugere în formă calificată, riscând o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare, şi acuzaţiile prezentate, ieri, de Biroul de Presă al IPJ Suceava, nu sunt singurele probleme cu legea pe care le are Ioan Popovici.
La începutul acestui an, „Coaţă” a aflat că e urmărit penal, alături de iubita sa, Daniela Steclaru, în vârstă de 24 de ani, într-un dosar de evaziune fiscală.
Tot într-un comunicat al poliţiei, se explica la acea vreme că Popovici şi Steclaru, în calitate de reprezentanţi legali ai hotelului-restaurant „Casa de Piatră”, situat la ieşirea din municipiul Suceava spre comuna Şcheia, nu au înregistrat în evidenţele contabile toate veniturile realizate din mai multe nunţi şi cumetrii pe care le-au organizat la acea locaţie.
Anchetatorii susţineau că au găsit zece persoane fizice cărora „Coaţă” şi iubita sa le-au pus la dispoziţie localul pentru evenimente festive, însă nu au emis documente fiscale şi nu au înregistrat în evidenţele contabile sumele încasate.
„Prejudiciul adus bugetului consolidat al statului este de 99.391 de lei (impozit pe profit – 45.556 lei şi TVA 53.835 lei) şi a fost recuperat integral”, declara legat de aceste acuzaţii purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, inspectorul Gabriel Panţiru.