Să te duci până la magazinul din sat, iar la întoarcere să-ţi găseşti patru dintre copii, două fetiţe superbe şi doi gemeni, reci şi fără suflare, cu trupurile înghesuite în lada din cămară, pare scenariul unui film de groază, însă este, din păcate, o realitate cumplită, drama unei mame şi a unei familii ce pare să fie lovită de cel mai cumplit blestem din lume.
Tragedia fără margini s-a petrecut luni seară, în satul Gemenea, comuna Stulpicani.
Soţii Dumitru şi Angela Rusu, el de 74 de ani, ea de 38 de ani, erau priviţi de majoritatea sătenilor cu coada ochiului. El, surdo-mut din naştere, la o vârstă înaintată, dar tatăl unor copii mici, ea, cu faţa desfigurată şi cu handicap de grad II. Cei doi erau văzuţi însă ca oameni gospodari, crescând animale, muncind prin sat şi îngrijindu-şi destul de bine, în măsura posibilităţilor, copiii.
Aveau cinci copii, trei fete şi doi băieţi, făcuţi în cei 11 ani de când erau căsătoriţi, în plus femeia mai având o fiică dinainte de mariaj, care însă era dată în plasament.
I-au căutat pe dealuri şi pe pârâu, apoi au ajuns la lădoiul din cămară
Luni seară, când s-a petrecut tragedia, toate ghinioanele din lume par să se fi îndreptat împotriva celor patru suflete nevinovate.
Cum magazinul de la câteva case distanţă era închis, Angela Rusu, împreună cu fiica cea mai mare, Irina, în vârstă de 10 ani, a plecat la un alt chioşc aflat la distanţă mare de casă. Conform declaraţiei mamei, au lipsit ceva mai mult de o oră, întorcându-se la domiciliu în jurul orei 20.00.
Acasă rămăsese Dumitru Rusu, tatăl, şi ceilalţi patru copii. Paraschiva, în vârstă de 8 ani, gemenii Pavel şi Petrea, de 5 ani, şi Ioana, mezina familiei care peste câteva zile urma să împlinească vârsta de 3 ani.
La întoarcere, femeia şi fiica cea mare l-au găsit pe bătrân căutându-şi copiii. Nu-i mai văzuse de ceva vreme şi mama a început să strige după ei pe dealurile din apropiere şi în zona pârâului de peste drum, pe unde obişnuiau micuţii să se mai joace. Nu i-au găsit, iar la un moment dat femeia s-a dus să îi caute în cămara de lângă bucătărie. Un spaţiu extrem de mic, fără alimentare electrică, în care părinţii ţineau „lădoiul” din lemn, unde depozitau făina şi în general cerealele de care era nevoie pentru hrana zilnică.
„Când am băgat mâna în ladă am dat de copii”
Ce a urmat este înfiorător.
„Au mai fost acolo de multe ori (n.r.- în ladă) şi s-au jucat. Când am ridicat capacul a venit un abur, o căldură, de la ei, săracii. Când am băgat mâna în ladă am dat de copii. I-am luat în braţe şi i-am adus în bucătărie, i-am întins pe jos, am gândit că ei dorm, când colo nu s-au mai trezit. Am început să răcnesc, au venit vecinele să mă ţină”, a povestit clipele de un tragism înfiorător mama copiilor.
Cutremurătoare este şi declaraţia Irinei, fetiţa de 10 ani care şi-a văzut şi ea surorile şi frăţiorii mai mici morţi.
„I-am zis mamei să vadă dacă nu sunt în cămară, în ladă, unde se mai jucau. Când a venit i-a găsit morţi. Erau reci. Sora mare era într-o parte cu un frate geamăn, şi cea mică cu celălalt dincolo. Cea mică şi cu Petrea erau îmbrăţişaţi, iar sora mai mare era vânătă”, ne-a spus Irina, o fetiţă care, la 10 ani, este un copil superb, extrem de inteligent, fără nici o urmă de handicap, aşa cum erau de altfel şi fraţii mai mici.
Anchetatorii nu au motive să creadă că la mijloc ar fi altceva decât un accident
La puţin timp după ora 22.00, un vecin a sunat la numărul de urgenţe 112 şi a anunţat poliţia. Oameni ai legii de la Poliţia oraşului Gura Humorului, alături de specialişti din cadrul Serviciilor Criminalistic şi de la Investigaţii Criminale au ajuns la faţa locului, au ridicat probe şi i-au audiat pe părinţi şi vecini. Cel puţin în această fază a anchetei nu există elemente care să-i facă pe oamenii legii să creadă că la mijloc ar fi altceva decât un tragic accident. Autopsia efectuată ieri a reliefat că cei patru au murit asfixiaţi în spaţiul închis, doar fetiţa mai mare având uşoare leziuni la cap, provocate de capacul lăzii.
Ultimele minute din viaţa celor patru suflete
Conform scenariului cel mai plauzibil, gemenii şi cele două fetiţe au intrat, în timp ce se jucau, în lada din cămară. Probabil fetiţa mai mare a tras capacul în jos, însă l-a scăpat. Acesta i-a căzut în cap (provocându-i leziunile descoperite de legişti) după care s-a închis, sistemul de închidere metalic activându-se şi blocând înăuntru cele patru suflete. Având în vedere că lada nu s-a închis ermetic, copiii ar fi putut fi salvaţi dacă ar fi fost găsiţi mai repede. Tatăl, surdo-mut din naştere, nu avea însă cum să-i audă, şi, din păcate, nici vecinii nu au auzit strigătele. Anchetatorii cred că, disperaţi să se salveze şi agitaţi, micuţii au consumat repede oxigenul şi au murit asfixiaţi, în cel mai cumplit mod posibil.
Trebuiau lăsaţi copiii într-o familie cu tată surdo-mut şi mamă oligofrenă?
Dacă familia Rusu trebuia lăsată să-şi crească copiii, având în vedere starea de sănătate a părinţilor, părerile sunt împărţite. Vecinii cu care am vorbit la faţa locului ne-au spus că ambii părinţi obişnuiau să consume alcool, erau agresivi unul cu altul, nevasta fiind bănuită de soţ că îl înşeală, însă comportamentul lor faţă de copii nu era unul agresiv. Micuţii erau tot timpul îmbrăcaţi, hrăniţi, iar cele două fete mai mari, Paraschiva, (una dintre fetiţele care au murit) şi Irina, erau eleve la Şcoala Specială din Câmpulung Moldovenesc, unde stăteau pe tot parcursul anului şcolar.
„Ei erau necăjiţi prin faptul că amândoi părinţii sunt bolnavi, aveau însă ajutor bănesc, gospodărie, munceau şi se descurcau destul de bine. Noi ştiam că au grijă de ei”, a declarat Liliana Popa, angajată a Primăriei comunei Stuplicani, cea care, ieri, îi ţinea locul asistentului social.
Bătrânul de 74 de ani este surdo-mut din naştere, iar mama este oligofrenă, având gradul II de handicap. Nici unul dintre copii nu avea însă probleme vizibile de sănătate, iar vecinii povesteau că atât fetiţa de 8 ani, cât şi gemenii păreau a fi nişte copii sănătoşi. Părerile lor sunt întărite de Irina, singura fată a cuplului rămasă în viaţă, un copil care se exprimă la un nivel peste media vârstei sale.
Fetiţa de 10 ani rămâne, deocamdată, lângă părinţi
Ieri, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava a demarat o anchetă în acest caz. Iniţial, specialiştii instituţiei au vrut să o interneze pe fetiţa în vârstă de 10 ani la Centrul de Primire Minori în Regim de Urgenţă Suceava, însă, la insistenţele mamei, au acceptat să o lase acasă. Lovită de cumplita tragedie, mama le-a spus acestora că înnebuneşte dacă rămâne şi fără fata de 10 ani, astfel că a primit o şansă. După înmormântare ea şi fetiţa vor intra într-un program de consiliere psihologică, şi, dacă femeia va răspunde la acesta şi va convinge că îşi poate creşte copila, o va putea păstra.
Mai trebuie spus că familia Rusu se afla de doi ani sub monitorizarea Direcţiei de Protecţie a Copilului.
„În perioada celor doi ani de monitorizare, atât de serviciul de asistenţă socială din cadrul primăriei de unde aparţin, cât şi de Protecţia Copilului, nu am avut semnale că cei cinci copii ai familiei sunt neglijaţi, se află în situaţie de risc, motiv pentru care nu s-a impus ridicarea din familie”, a declarat Liviana Enea, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
Tatăl septuagenar, acuzat de viol de fiica vitregă
După cum am mai precizat, mama celor cinci copii proveniţi din căsătoria cu Dumitru Rusu mai are o fată dintr-o relaţie anterioară, acum în vârstă de 15 ani. Acum doi ani, minora respectivă a fost ridicată din casa în care s-a produs acum tragedia şi a fost internată la un centru de plasament din Fălticeni, după ce a reclamat că tatăl său vitreg, bătrânul de 72 de ani la acea vreme, ar fi violat-o. Presupusa faptă nu a fost confirmată medico-legal, însă „Protecţia Copilului” a decis atunci că aceasta nu mai poate sta în familie, mediul fiind unul ostil.
Ancheta poliţiei în cazul celor patru copii morţi asfixiaţi rămâne deschisă, tatăl urmând a mai fi audiat.
Cele trei sicrie (n.r. gemenii au fost puşi în acelaşi sicriu) au ajuns ieri după-amiază acasă, cu sprijinul financiar al părintelui din Gemenea, Alexandru Roşu, şi al Niculinei Mihalea, preşedinta Obştii locale.
(14 iul 2010, 12:02:12