Puhoaiele care au inundat la finele lunii trecute mai bine de jumătate din localităţile judeţului au lăsat dezastru în urmă şi în agricultură, un bilanţ finalizat zilele trecute reliefând că pagubele se cifrează la aproximativ 5,7 milioane de euro.
Iniţial, pe baza unor estimări, s-a apreciat că 20.000 de hectare cultivate au ajuns sub ape, după ce puhoaiele s-au retras rezultând că suprafaţa inundată şi compromisă este de 12.573 de hectare. Cifra a rezultat după ce, săptămâna trecută, în fiecare comună din judeţ, reprezentanţi ai primăriilor, ai Prefecturii şi specialişti din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Suceava au contabilizat culturile compromise ori distruse în totalitate de ape.
Conform evaluării, din cele 12.573 de hectare inundate, 9.381 sunt suprafeţe de teren arabil, iar 3.192 hectare sunt cultivate cu păşuni şi fâneţe.
Pe culturi, cel mai afectat este porumbul, 2.466 de hectare însămânţate cu această cultură fiind distruse de apă, urmat îndeaproape de cartof, compromis pe o suprafaţă de 2.168 de hectare. Culturile de grâu măturate de ape se întind pe ceva mai mult de 1.700 hectare, în timp ce legumele au fost afectare grav pe 454 hectare de teren. Dincolo de aceste cifre sunt însă adevărate drame, inclusiv mulţi cultivatori mari văzându-şi investiţiile de pe hectare întregi măturate de viitură. De exemplu, foarte afectat este oraşul Milişăuţi, unde ploile căzute în intervalul 28-30 iunie au acoperit sute de hectare de teren, culturi cu legume fiind compromise în totalitate.
Lista cu localităţile în care există suprafeţe mari de teren agricol distruse este însă foarte mare. Este vorba de Calafindeşti, Bălcăuţi, Dărmăneşti, Dorneşti, Grămeşti, Şerbăuţi, Zamostea, Grăniceşti, Milişăuţi, Pârteştii de Jos, Siret, Vicovu de Sus, Zvorâştea şi Pătrăuţi.