Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 iul 2010 - Anul XV, nr. 160 (4451)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Calamităţi

Pagubele produse de inundaţii în judeţul Suceava depăşesc 65 de milioane de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ultimele inundaţii din judeţul Suceava au afectat 90 de localităţi şi au provocat pagube de peste 65 de milioane de euro. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că în această sumă nu sunt incluse şi pagubele produse la obiectivele aflate în administrarea Companiei „Apele Române”. Flutur a arătat că evaluarea s-a făcut la pagubele produse la locuinţele oamenilor, drumuri naţionale, judeţene, comunale şi forestiere, căi ferate, utilităţi, staţii de captare a apei, precum şi câteva obiective ale „Apelor Române”. Şeful administraţiei judeţene a subliniat că pe lângă cele 65 de milioane de euro, judeţul Suceava ar mai avea nevoie urgent de o finanţare de 50 de milioane de euro pentru lucrări de construcţie, consolidare şi refacere a digurilor şi apărărilor de maluri de pe cursurile de apă.

 

Unii sinistraţi nu acceptă noile locaţii ale caselor care le vor fi reconstruite

Gheorghe Flutur a prezentat un bilanţ al pagubelor produse de inundaţii, arătând că 130 de case din mai multe localităţi vor fi reconstruite, fiind distruse sau grav avariate de inundaţii. De asemenea, 88 de case vor fi reabilitate, iar alte 1040 vor fi reparate.

„Dintre cele 130 de case care trebuie construite, 34 au fost spulberate de ape, iar 96 sunt propuse pentru a se reconstrui, pentru că nu se mai poate face nimic cu ele”, a explicat Flutur. El a mai adăugat că doar în comuna Dorneşti, 22 de case distruse de inundaţii vor fi reconstruite pe acelaşi amplasament.

„La Dorneşti este un caz special, acolo fiind obligatorie consolidarea unui dig al pârâului Ruda. Asta pentru că toată localitatea este în pericol dacă acest digul nu se consolidează. În Dorneşti, case se construiesc pe acelaşi amplasament, pentru că acolo este toată vatra satului, însă cu condiţia de a se consolida digul respectiv de pe pârâul Ruda, care vine din Ucraina”, a mai spus şeful administraţiei judeţene. Gheorghe Flutur a arătat că pentru majoritatea caselor care vor fi reconstruite pe alte amplasamente au fost deja găsite terenuri disponibile. El a adăugat că există şi cazuri în care persoanele rămase fără case în urma inundaţiilor nu acceptă noile amplasamente.

Pe de altă parte, Gheorghe Flutur a precizat că alte 16 case din comuna Grăniceşti sunt puse în pericol de o alunecare de teren. Flutur a spus că pagubele produse la casele afectate sau distruse de inundaţii se ridică la suma de două milioane de euro.

 

Zeci de milioane de euro pentru refacerea infrastructurii

Preşedintele Consiliului Judeţean a mai spus că pagubele produse la drumurile naţionale se ridică la nouă milioane de euro. În urma ploilor, 15 kilometri de drumuri au fost afectate, precum şi mai multe poduri şi podeţe.

„Din păcate, avem în continuare o problemă deosebită pe DN 17 la Vama. Am trimis o comisie formată din specialişti de la Direcţia Silvică, Apele Române şi Inspecţia în Construcţii, pentru a vedea ce se întâmplă cu alunecările de teren din zona respectivă”, a declarat Flutur. De asemenea, inundaţiile au distrus 139 de kilometri de pe 32 de drumuri judeţene, poduri şi podeţe, valoarea pagubelor fiind de 18 milioane de euro. La acestea se mai adaugă 23 de milioane de euro, pagubele la drumuri comunale, 5,2 milioane de euro, la căi ferate, 1,6 milioane de euro, la reţelele E.ON Electrica. Gheorghe Flutur a mai spus că 223 de kilometri de drumuri forestiere şi 497 de poduri şi podeţe ale Direcţiei Silvice au fost distruse, pagubele estimându-se la 2,7 milioane de euro.

Inundaţiile au mai afectat şi cinci obiective ale „Apelor Române”, din oraşul Suceava, Vicovu de Sus, Rîşca Boroaia şi Pătrăuţi, alimentările cu apă de la Berchişeşti pentru municipiul Suceava, Fălticeni, Gura Humorului, Rădăuţi şi Siret, 18.500 de hectare de teren agricol, precum şi conducta magistrală de gaz metan, aflată în administrarea Transgaz, care a fost descoperită pe şapte porţiuni. „Prioritatea noastră sunt casele care trebuie refăcute, însă în paralel ne preocupăm şi de celelalte obiective. Încercăm să obţinem fondurile necesare, facem documentaţia pentru accesarea Fondului Solidaritatea de la UE, încercăm şi la Guvern şi încercăm să prioritizăm anumite drumuri pe proiecte europene. Am cerut şi comisarului european Dacian Cioloş să găsească soluţii pentru suplimentarea fondurilor pentru infrastructura rurală, aşa cum am făcut şi eu în 2006 pe programul Sapard”, a declarat Gheorghe Flutur.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pagubele produse de inundaţii în judeţul Suceava depăşesc 65 de milioane de euro.
 Vizualizări articol: 819 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pagubele produse de inundaţii în judeţul Suceava depăşesc 65 de milioane de euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei