Apa caldă a revenit de ieri seară la robinetele a mii de locuitori din zona Gării Burdujeni, după ce răbdarea lor a fost pusă la încercare trei săptămâni, timp în care avaria care a dus la întreruperea furnizării energiei termice nu a putut fi reparată.
Chiar dacă avaria a apărut pe o conductă magistrală de apă caldă, aceasta ar fi putut fi remediată în mod normal în aproximativ cinci ore. Numai că, în acest caz, avaria nu s-a produs pe stradă sau pe trotuar, unde s-ar fi putut interveni imediat, cu utilaje, ci în grădina proprietarului unei case din Burdujeni, care a refuzat din start echipelor de intervenţie să intre pe terenul său.
Din această cauză, după ce, mai bine de o săptămână, în blocul de lângă casa sa apa rece s-a transformat în apă clocotită, mii de metri cubi de apă caldă învăluind conductele de apă rece din imediata apropiere şi apoi revărsându-se în pământ, Termica a luat decizia de a opri total furnizarea apei calde în zonă, până la remedierea avariei.
Pentru că proprietarul terenului, Gheorghe Nica, nu s-a lăsat înduplecat nici de rugăminţi, nici de somaţii, singura soluţie a fost obţinerea unei decizii în instanţă, prin care este obligat să permită accesul celor de la Termica pentru remedierea avariei.
Decizia a fost pusă în aplicare ieri dimineaţă, la 08.30, în prezenţa executorului judecătoresc Constantin Jugaru, a juristului Termica - Radu Bandol şi a juristului şef al Primăriei Suceava, Paul Iftimie, soţia proprietarului terenului permiţând accesul în grădină prin curtea interioară.
Pentru a nu provoca distrugeri grădinii familiei Nica, săpăturile au fost făcute manual, cu hârleţul şi lopata, chiar dacă adâncimea la care sunt îngropate conductele şi căminul de termoficare este de aproximativ 1,5 metri.
“Încercăm să rezolvăm problema cât mai delicat cu putinţă, fără a produce distrugeri în grădina omului. La final vom astupa totul şi vom încerca să aducem zona la starea iniţială, mai puţin iarba, care îşi va reveni în ceva timp”, au spus reprezentanţii Termica responsabili de lucrare.
Conducta spartă a fost repusă în funcţiune ieri după-amiază, după ore întregi de săpături “la mână” şi eforturi de a astupa spărturile conductei ce alimenta locuinţele a 2600 de suceveni.