Satele afectate de apele „ucigaşe” oferă, la câteva zile după dezastru, un tablou dezolant. La tot pasul pietriş, mâl, crengi, copaci rupţi, un miros înţepător şi multă lume necăjită. Dar nimic nu este mai dureros decât să vezi nişte copii desculţi, purtând câte o bluză de-a părinţilor pe ei şi zâmbind a speranţă. Salvaţi în ultima clipă din calea viiturii, copiii au rămas, însă, şi cu traume. Se trezesc în somn, ţipă şi au frică de apă.
Apa le-a ucis calul, găinile şi le-a distrus toate culturile
Familia Maria şi Ionuţ Florescu, din Iacobeşti, comuna Grăniceşti, şi-a salvat copiii în ultima clipă, în noaptea de 28 spre 29 iunie. „Eu făceam pâine în cuptor. Am văzut că plouă foarte tare. Prima dată m-am gândit să salvez copiii şi vaca, pentru că este greu fără lapte la atâtea guri. Am auzit un vuiet puternic şi nici nu ştiu când am ieşit cu copiii în braţe. I-am luat eu pe cei mai mici, soţul pe cei mai mărişori şi am fugit prin grădini, printre culturi, din calea apelor. Apa intrase în casă”, îşi aminteşte mama copiilor.
Cu durere ne-a povestit că văcuţa a fost salvată, dar calul s-a înecat, la fel şi găinile din gospodărie. Nu le-a mai rămas nimic din culturi, din zarzavaturile din grădină. Totul este doar mâl. Apa a venit cu atâta furie încât s-a prăvălit peste casă, intrând pe uşă, pe geam, pe sub temelie, astfel că, în miez de noapte, când proprietarii s-au întors să vadă ce a mai rămas din agoniseala lor, au văzut cum maşina de spălat plutea pe hol, dulapul cu haine era un mare morman de mâl, iar aparatura din casă a fost distrusă total. Cel mai mult suferă copiii, pentru că nu mai au haine, încălţăminte, aşternuturi, jucării, rechizite.
Urmele apelor
În noaptea de coşmar, copiii familiei Florescu, Estera, în vârstă de 2 ani, David, de 4 ani, Tabita, de 5 ani, Maria, de 11 ani, şi Ionuţ, de 12 ani, au fost adăpostiţi la casa unor vecini, în timp ce părinţii încercau să mai salveze ceva din gospodărie.
Familia Florescu s-a stabilit în comuna Grăniceşti, satul Iacobeşti, acum cinci ani, după ce au venit din judeţul Neamţ. Niciodată nu s-au gândit că un pârâu mic le va distruge casa şi le va pune în pericol viaţa. Pentru că nu au unde să se ducă, după noaptea de coşmar, şi-au adus acasă copiii şi au încercat să îşi reia viaţa de dinainte de „ape”. Nu va fi la fel, dar nu au un alt drum. În casă se resimte mirosul de mâl, pământ umed şi apă stătută. Copiii stau înghesuiţi într-o cameră, pe un pat, pe care sunt aşezate mai multe vechituri, şi au rămas cu traume, trezindu-se în somn, ţipând şi fiindu-le frică de apă. Curtea este plină de mizerii, aluviuni aduse de ape, locul fiind periculos pentru copii. Pentru că nu mai au încălţări şi haine, părinţii îi ţin pe micuţi mai mult în casă, până ce vremea bună le va permite să cureţe curtea de mizerii.
Consiliere psihologică, după traumă
O comisie de evaluare a constatat pagubele familiei Florescu şi le-a promis acestor oameni un ajutor, pentru a putea să-şi refacă, cât de cât, gospodăria. Unul dintre copii, cel mai mare, va beneficia de o tabără gratuită în judeţul Bihor, organizată de Protecţia Copilului Suceava.
Maria, fetiţa de 11 ani, a absolvit doar patru clase. Părinţii ne-au spus că ar trebui înscrisă la o şcoală specială, pentru că nu o prea ajută memoria. Psihologul - logoped Laura Al-Freijat, de la Echipa Mobilă Siret, care ne-a însoţit ieri la familia Florescu, ne-a spus că va reveni la această familie pentru consilierea copiilor traumatizaţi în urma inundaţiilor. Maria va fi evaluată din nou şi se va găsi o soluţie pentru a-şi continua studiile.
Referentul social din cadrul Primăriei Grăniceşti, Mihai Moroşan, a completat că situaţia familiei Florescu, la fel ca şi a altor familii sinistrate din comună, este cunoscută şi monitorizată de autorităţile locale.
„Această familie va beneficia de un ajutor din partea autorităţilor. Este un caz mai aparte, pentru că sunt şi cinci copii la mijloc. Încercăm să-i sprijinim cum putem”, a explicat referentul social.
Salvaţi cinci copii din sărăcie
Stând de vorbă cu părinţii celor cinci copii, am aflat că în primul rând cei mici au nevoie de hăinuţe, de încălţăminte, pentru că toate le-au fost distruse. O problemă ar fi şi hrana.
„Nu mai avem nici o ceapă, nici un morcov. Nu mai avem nici cartofi, nimic. Este greu cu procurarea hranei. Apele ne-au distrus şi maşina de spălat, maşina cu care tăiam şişcă, tot, tot. Au rămas pe pereţi doar urmele până unde a ajuns apa şi mirosul greu de la mâl. Până acum am avut ajutorul de creştere a copilului, pentru Estera. Ea are deja 2 ani. Ne vom descurca doar din alocaţii. Soţul a avut serviciu la Integrata, dar vedeţi cum sunt vremurile... Nu mai avem nici calul, pentru mers la muncă. Va fi foarte greu”, ne-a mai spus mama celor cinci copilaşi. Cei care pot să le întindă o mână de ajutor acestor copii pot lua legătura şi cu referentul social din Primăria Grăniceşti, Mihai Moroşan, telefon 0230 414 552.
(11 iul 2010, 11:01:49
Intradevar sunt multe familii care au ramas fara nimic.Sa-i ajute dumnezeu si autoritatile sa faca tot ce pot pentru ai ajuta.