Un număr de 20 de studenţi de la Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, şi tot atâţia de la Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici”, din Cernăuţi, vor participa la ediţia din acest an a Şcolii Internaţionale de Vară „Suceava-Cernăuţi”. Ajunsă la cea de-a IX-a ediţie, manifestarea este organizată de Universitatea „Ştefan cel Mare”, cu susţinerea Consiliului Judeţean Suceava, şi se va derula în perioada 12-18 iulie, având ca temă „Limba, cultură şi civilizaţie română”. Pe lângă cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie română la care vor asista cei 20 de studenţi ai Universităţii Naţionale „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi, participanţii vor beneficia de activităţi sportive şi excursii la monumentele istorice, muzeele şi mănăstirile din judeţul Suceava.
Timp de cinci zile, participanţii vor fi familiarizaţi cu istoria Sucevei, tradiţiile culturale specifice zonei, vor participa la cursuri de limbă şi literatură română susţinute de cadre didactice de la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării. Conform acordului de colaborare între cele două universităţi, 20 de tineri ai Universităţii „Ştefan cel Mare” vor participa în aceeaşi perioadă la cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie ucraineană susţinute la Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi. În program sunt incluse, de asemenea, şi excursii la obiectivele turistice din Cernăuţi, Hotin şi Cameniţa.
„Este o ocazie frumoasă pentru tinerii din Cernăuţi şi Suceava de a se cunoaşte reciproc. Chiar dacă aceste două oraşe sunt la o distanţă relativ mică unul de celălalt, din păcate, trebuie să recunoaştem că nu ştim prea multe unii despre alţii”, ne-a spus Luca Cîmpan, secretarul Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Programe Comunitare din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”.
Şcoala Internaţională de Vară „Suceava-Cernăuţi” se organizează anual, în baza protocolului de colaborare pe termen nelimitat, încheiat între Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici” şi Universitatea „Ştefan cel Mare”. Şcoala de Vară se adresează studenţilor Facultăţilor de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării şi Istorie şi Geografie.