Cei 4.000 de euro pe care, susţin procurorii, i-ar fi oferit preotul de la Văşcăuţi-Muşeniţa, Gheorghe Cristinel Pînzaru, unui poliţist de frontieră, erau pentru a-l determina pe acesta din urmă ca, în tura sa de noapte (n.r.-5/6 iulie a.c.), să nu supravegheze timp de jumătate de oră, electronic, prin termoviziune, zona de frontieră dintre stâlpii de frontieră 835-838.
Potrivit anchetatorilor, preotul i-a mai spus poliţistului de frontieră că, în cele 30 de minute în care trebuia să tragă pe dreapta maşina de termoviziune, prin respectiva zona de frontieră urmau să fie introduse în ţară, peste fâşia verde, circa 60-80 de baxuri cu ţigări provenite din Ucraina.
În noaptea de 5/6 iulie, au mai susţinut procurorii de caz, preotul şi complici de-ai săi, rămaşi neidentificaţi, au introdus prin zona respectivă nu mai puţin de 36.950 de pachete de ţigări pe fâşia verde dintre Ucraina şi România, cu o valoare de peste 100.000 de lei, ţigări pe care le-au depozitat la domiciliile a doi săteni din Văşcăuţi, de unde, câteva ore mai târziu, au şi fost şi ridicate de oamenii legii în urma percheziţiilor.
Anchetatorii explică că au înregistrări audio şi video, interceptări de convorbiri telefonice, prin care să demonstreze că preotul Pînzaru a avut într-adevăr acea discuţie cu poliţistul de frontieră, prin care îi cerea acestuia să nu supraveghere o anumită zonă de frontieră, cât şi faptul că parohul de la Văşcăuţi e implicat în contrabanda cu ţigări.
De ce a respins judecătorul propunerea de arestare preventivă
În cursul zilei de ieri a fost redactată şi motivarea deciziei de respingere a propunerii de arestare preventivă a preotului Pînzaru şi cercetarea acestuia în stare de libertate, singura măsură luată împotriva lui fiind aceea de interzicere de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.
Motivul, potrivit judecătorului de caz, este că lăsarea în libertate a preotului Gheorghe Cristinel Pînzaru nu prezintă un pericol concret pentru ordinea publică.
Asta, în ciuda motivelor prezentate de procurori, potrivit cărora lăsarea în libertate a suspectului nu ar avea efectul de descurajare a contrabandei cu ţigări, ajunsă la Suceava un adevărat fenomen infracţional, ar îngreuna identificarea celorlalţi suspecţi, i-ar permite inculpatului să zădărnicească în mod direct sau indirect aflarea adevărului, ar împiedica buna desfăşurare a urmării penale etc.
Procurorii au declarat recurs, iar preotul Pînzaru va afla zilele acestea dacă se va întoarce în arest, unde a petrecut noaptea de marţi spre miercuri (6/7 iulie a.c.), sau va fi cercetat în continuare în stare de libertate.
Tot zilele următoare, Gheorghe Cristinel Pînzaru va afla şi ce decizie vor lua mai marii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor în privinţa lui, cazul parohului de la Văşcăuţi urmând a fi discutat în următoarea şedinţă a Consiliului Eparhial.
A refuzat 4.000 de euro şi va fi propus la premiere
Cazul contrabandistului în sutană a ieşit la iveală după ce poliţistul de frontieră pe care preotul Pînzaru, aşa cum susţin anchetatorii, a încercat să-l mituiască, a raportat totul şefilor lor, aceştia, la rândul lor, sesizând structurile anticorupţie.
Sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie Suceava au demarat ancheta în acest caz, preotul Pînzaru fiind urmărit pas cu pas.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Suceava, comisarul Ilie Poroch Seriţan, ne-a declarat, ieri, că mai marii instituţiei vor propune premierea poliţistului de frontieră care a denunţat oferta contrabandiştilor.
( 9 iul 2010, 12:57:09