Începând cu 12 iulie, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava dă startul înscrierilor la facultate pentru prima sesiune de admitere din acest an. Depunerea dosarelor se va face în fiecare zi, până pe 21 iulie 2010, fără sâmbătă şi duminică. Taxele pentru depunerea dosarelor de înscriere au fost stabilite în şedinţă de Senat la Universitatea Suceava şi variază în funcţie de ciclu de învăţământ, facultate şi specializare, precum şi de numărul de dosare depuse de candidat. Astfel, pentru depunerea dosarelor la o specializare din cadrul facultăţilor, pentru studiile de licenţă, taxa de înscriere este de 50 de lei. Excepţie fac Facultatea de Educaţie Fizică, cea de Inginerie Alimentară, Facultatea de Silvicultură şi Facultatea de Ştiinţe Economice, unde taxa de înscriere este de 100 de lei.
Pentru înscrierea la studiile de masterat taxa variază între 50 de lei şi 120 de lei, în funcţie de specializare.
Orfanii de ambii părinţi, candidaţii proveniţi din centrele de plasament, copiii eroilor martiri ai Revoluţiei, copiii personalului didactic, candidaţii bolnavi de TBC sau cei cu handicap motoriu, precum şi angajaţii şi copiii angajaţilor din Universitatea „Ştefan cel Mare” sunt scutiţi de la plata taxei de înscriere pentru o singură facultate şi specializare.
926 de locuri fără taxă la învăţământul de zi
În ceea ce priveşte numărul de locuri la facultate pe care Universitatea Suceava le scoate la concurs, este vorba despre 926 de locuri fără taxă la învăţământul de zi, 2025 de locuri cu taxă la zi şi 10 locuri la zi pentru candidaţii de etnie romă.
Pentru studiile de licenţă la ID, universitatea scoate la concurs 995 de locuri, în timp ce alte 170 de locuri cu taxă sunt puse la dispoziţia celor care vor să urmeze o facultate ca şi continuare de studii. Pentru candidaţii care vor să facă o a doua facultate, Universitatea Suceava a pregătit 15 locuri de admitere.
Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică beneficiază de cel mai mare număr de locuri de admitere. Candidaţii care vor să urmeze cursurile acestei facultăţi, la una dintre cele nouă specializări, au la dispoziţie 150 de locuri fără taxă şi 875 de locuri cu taxă, la învăţământul de zi. Acestora li se adaugă alte 650 de locuri la ID.
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport scoate la concurs 51 de locuri bugetate şi 175 de locuri cu taxă. La Facultatea de Inginerie Alimentară sunt 85 de locuri fără taxă şi 180 de locuri cu taxă. Candidaţii care doresc să urmeze cursurile Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor au la dispoziţie 161 de locuri de admitere bugetate şi 158 de locuri cu taxă. Facultatea de Inginerie Mecanică scoate la concurs 131 de locuri fără taxă şi 50 de locuri cu taxă, iar Facultatea de Istorie şi Geografie pune la dispoziţia absolvenţilor de liceu 120 de locuri fără taxă, 215 locuri cu taxă, pentru învăţământul de licenţă, zi şi 195 de locuri la ID.
Mobilităţi de studenţi la specializarea Română-Italiană
La facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării sunt scoase la concurs 127 de locuri de admitere bugetate, 153 de locuri cu taxă, 70 de locuri la ID şi 30 de locuri la continuare de studii. Facultatea de Litere si Ştiinţe ale Comunicării scoate anul acesta pentru concursul de admitere din luna iulie un număr de 17 locuri fără taxă
pentru specializarea Română-Italiană.
Deşi funcţionează doar din 2006, Departamentul de Italiană a reuşit o serie de succese importante, precum semnarea unui număr de patru acorduri Socrates Erasmus cu universităţi de prestigiu italiene ( "La Sapienza" Roma, Perugia, Catania si Cagliari), un număr de zece studenţi au obţinut certificatul PLIDA ( cea mai importantă diplomă de recunoaştere a nivelului de limbă italiană, diplomă recunoscută de Universitatea "La Sapienza" Roma, organizarea împreună cu Catedra de română a Colocviului Internaţional „Omul şi Mitul", conferinţe italiano-române pe diferite teme de mare actualitate, mobilităţi pentru un număr de cinci studenţi, care din toamnă vor studia în Italia.
Facultatea de Silvicultură scoate la concurs 51 de locuri în regim bugetat şi 95 de locuri cu taxă, precum şi 80 de locuri de admitere la ID, iar Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei scoate la concurs 50 de locuri fără taxă, 125 de locuri cu taxă şi 100 de locuri la continuarea studiilor.
Pentru studiile de masterat au fost aprobate 580 locuri bugetate, la fel ca şi anul trecut, şi alte 1343 locuri cu taxă.
Pentru studiile de doctorat, Universitatea „Ştefan cel Mare” scoate la concursul din acest an 40 de locuri fără taxă şi 80 de locuri cu taxă, pentru 13 domenii.
Admiterea la cele mai multe dintre facultăţile din cadrul Universităţii Suceava se face pe bază de concurs de dosare. Excepţie fac Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, unde candidaţii vor susţine probe de aptitudini, respectiv probe vocaţionale.
( 8 iul 2010, 12:30:58