Cele 150 de hectare de teren pe care funcţionează Termica şi care ani la rând au fost subiectul unor dispute pe proprietate în instanţă, cu Primăria Suceava, vor intra în patrimoniul societăţii de termoficare, dar sub formă de capital social.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat ieri că luni va convoca o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, în care va fi discutată strategia de realizare a unei noi societăţi de termoficare la Termica, de către un investitor privat, care va trebui să asigure apa caldă şi căldura populaţiei, la un preţ suportabil.
Un alt subiect care va fi abordat luni, sau cel târziu până la finele lunii iulie, este cel al transferului terenurilor de la Termica.
“Vom lua o hotărâre luna aceasta, în baza deciziei AGA de la Termica, astfel încât să fie cât mai clară situaţia patrimonială a societăţii, în perspectiva atragerii capitalului privat. Ca să dăm terenurile de la primărie celor de la Termica, singura modalitate legală este ca municipalitatea să vină cu aport de capital social”, a declarat Lungu.
Prin transferul acestor terenuri, sub formă de capital social, municipalitatea suceveană va scăpa de o datorie de aproximativ 700 de miliarde de lei vechi, bani care trebuiau acordaţi pentru subvenţionarea preţului căldurii livrate populaţiei de societatea de termoficare.
Edilul sucevean a subliniat faptul că investiţiile făcute pentru modernizarea sistemului de termoficare în ultima perioadă sunt foarte costisitoare, dând ca exemplu efortul făcut luna aceasta, de a plăti aproape 13 miliarde de lei vechi numai dobânda la creditul prin care s-au făcut lucrările din programul “Suceava- utilităţi şi mediu la standarde europene”, contractat de Consiliu Judeţean în urmă cu aproximativ cinci ani.