Doar o noapte a petrecut preotul Gheorghe Cristinel Pînzaru în arestul poliţiei, un judecător de la Tribunalul Suceava deschizându-i uşa de la celula pe care i-o pregătiseră deja procurorii şi ofiţerii de caz, care cereau arestarea preventivă a parohului de la Muşeniţa şi Văşcăuţi, susţinând că au probe incontestabile prin care să demonstreze implicarea feţei bisericeşti în contrabanda cu ţigări aduse din Ucraina şi încercarea de a mitui un poliţist de frontieră, pentru a-şi asigura liniştea afacerilor necurate.
Pînzaru a fost adus la sediul Tribunalului în jurul prânzului, cu o dubă de la arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Cu bluza de trening trasă pe cap şi îmbrăcat cu blugi, preotul împărţea aceeaşi pereche de cătuşe cu Gheorghe Anton (22 de ani), zis „Legionarul”, din comuna Adâncata, unul dintre cei şase indivizi acuzaţi că au jefuit mai mulţi valutişti suceveni, una dintre victimele lor, omul de afaceri Cristian Cajvănean, decedând în urmă cu aproape un an, după 17 zile de agonie în „Reanimarea” Spitalului Judeţean.
Ascunzându-şi faţa de aparatele de fotografiat şi camerele ziariştilor, preotul Pînzaru a spus doar un „Nu” hotărât atunci când a fost întrebat dacă acuzaţiile ce i se aduc sunt adevărate.
Celula pregătită de procurori a rămas goală
Gheorghe Cristinel Pînzaru este un pericol concret pentru ordinea publică şi nu trebuie lăsat în libertate, au arătat procurorii de caz în propunerea de arestare preventivă a preotului, înşiruind mai multe motive pentru care parohul de la Văşcăuţi şi Muşeniţa trebuia, în opinia lor, să rămână după gratii.
Faptul că preotul ar fi introdus în ţară, peste fâşia verde, împreună cu mai multe persoane, 37.000 de pachete de ţigări de contrabandă, prejudicind astfel bugetul de stat, prin neplata taxelor vamele, şi faptul că faţa bisericească a oferit 4000 de euro unui poliţist de frontieră, pentru a-l determina pe omul legii să închidă ochii şi să-l lase să-şi facă afacerile ilicite, erau, în opinia anchetatorilor, acuzaţii suficiente pentru a-i prelungi şederea în arestul poliţiei a lui Gheorghe Cristinel Pînzaru, acuzaţiile fiind – au lăsat să se înţeleagă procurorii – susţinute şi de probe incontestabile.
Nu de aceeaşi părere, însă, a fost şi judecătorul de caz, care a decis să respingă propunerea procurorilor şi să-l lase în libertate pe Gheorghe Cristinel Pînzaru, interzicându-i doar să părăsească ţara pe perioada cercetărilor.
În aceste condiţii, parohul de la Văşcăuţi poate da cu subsemnatul la poliţie şi la Parchet şi poate să-şi ţină şi slujbele în cele două lăcaşuri de cult pe care le păstoreşte.
Decizia i-a nemulţumit total pe procurorii de caz, care au declarat recurs.
De ce îl acuză procurorii pe preotul Pînzaru
Gheorghe Cristinel Pînzaru (36 de ani) a fost reţinut pentru 24 de ore în cursul zilei de marţi, 6 iulie a.c..
Preotul, căsătorit a doua oară şi tată a doi copii minori, a fost pus sub învinuire pentru că ar fi implicat în afacerile cu contrabanda cu ţigări aduse din Ucraina.
În noaptea de 5/6 iulie a.c., se arată într-un comunicat de presă, Pînzaru a trecut, împreună cu alte persoane, peste fâşia verde, aproximativ 37.000 de pachete cu ţigări, pe care le-a transportat ulterior, cu căruţele, la două locaţii de pe raza satului Văşcăuţi.
Preotul, explică anchetatorii, nici nu bănuia că este urmărit pas cu pas de oamenii legii, mai ales că îi promisese unui poliţist de frontieră suma de 4000 de euro, dacă îi va asigura spatele.
Ce nu ştia parohul de la Văşcăuţi şi Muşeniţa era că poliţistul de frontieră căruia îi oferise şpaga de 4000 de euro îşi anunţase superiorii despre măgăriile pe care le pune la cale faţa bisericească, iar şefii Poliţiei de Frontieră au anunţat structurile anticorupţie, care, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, au demarat cercetările.
Toate cele 37.000 de pachete de ţigări au fost găsite de oamenii legii în urma percheziţiilor făcute în cele două locaţii în care, potrivit anchetatorilor, fuseseră depozitate de preotul Pînzaru şi complicii săi.
Cazul Pînzaru, analizat de mai marii Arhiepiscopiei
Secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, preotul George Fediuc, ne-a spus ieri că a aflat din ziar despre acuzaţiile care i se aduc preotului Gheorghe Cristinel Pînzaru.
„După ce se va întoarce ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, de la Bucureşti, unde în aceste zile se desfăşoară şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, se va convoca Permanenţa Consiliului Eparhial, una dintre şedinţele Consiliului Eparhial, în care se va discuta şi cazul părintelui Gheorghe Cristinel Pînzaru. Data şedinţei va fi stabilită de ÎPS Pimen, cel mai probabil pentru această săptămână”, ne-a explicat secretarul eparhial, preotul George Fediuc.
( 8 iul 2010, 11:29:31