Inundaţiile din ultima perioadă au produs pagube de 25 de miliarde de lei vechi municipiului Suceava, conform evaluărilor din teren, recent finalizate de comisia special întrunită pentru acest scop.
“Chiar dacă oraşul nostru nu a fost puternic afectat, avem totuşi pagube serioase în urma inundaţiilor din ultima perioadă.
Valoarea totală a pagubelor produse de inundaţii în municipiul Suceava se ridică la 25 de miliarde de lei vechi, din care 12,5 miliarde lei vechi sunt pagube la digul de la Berchişeşti, de la staţia de alimentare cu apă potabilă. Pe o distanţă de aproximativ 300 de metri digul mai are o grosime de doar 60% din cea pe care o avea iniţial. Este o prioritate de grad 0 pentru primărie, am ridicat problema şi la nivelul primului-ministru”, a spus ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.
Ploile puternice au accentuat şi alunecările de teren din zona Dealului Teodoreni, unde ameninţă nouă case, precum şi de pe versantul Zamca, în apropierea şcolii Filadelfia.
“Am cerut câte cinci miliarde lei vechi pentru fiecare din aceste zone de risc, pentru a demara lucrările de stabilizare, pentru că sumele necesare pentru stoparea alunecărilor sunt mult mai mari”, a spus Lungu.
Inundaţiile au afectat şi 50 de case, în special din cartierul Iţcani, dar în urma vizitelor în teren, comisia a atras atenţia doar asupra a nouă case, la care valoarea pagubelor produse este de 156 de milioane de lei vechi.
“Toate aceste evaluări le vom înainta la Prefectură şi vom solicita un sprijin financiar de 25 de miliarde de lei vechi. Ştim că este o perioadă de criză, dar sper să obţinem o sumă cât mai mare din aceşti bani. Cea mai urgentă dintre lucrări este cea de la Berchişeşti, pentru că este pusă sub semnul întrebării aprovizionarea cu apă a municipiului Suceava”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene.
( 8 iul 2010, 12:24:34
Acolo alunecarile de teren au fost accentuate de spaga. Cine a dat autorizatia de constructie a blocurilor din zona respectiva? In PUZul zonei scria clar acum 10 ani ca se pot construi doar cladiri P+1 tocmai din cauza alunecarilor de teren. Cineva din primarie a fost "marinimos" si a acordat autorizatie de constructie pentru blocul turn rosu si pentru celelalte turnuri din zona. Normal ca natura isi urmeaza acum logica si terenul o ia la vale. Multumiti-i primarului! Mai nou vad ca este amplasata o macara chiar langa scoala Filadelfia si mai contruiesc probabil un bloc in buza padurii... Are mult tupeu primarul asta sa vorbeasca de alunecarile din zona cand el aproba blocuri pe marginea prapastiei.