Inundaţiile care au lovit săptămâna trecută judeţul Suceava scot la iveală numeroase deficienţe. Poduri, podeţe şi canale de scurgere care nu au fost curăţate de ani de zile, ori care au fost amenajate de mântuială, fără a putea face faţă unei situaţii dificile, toate sunt realităţi întâlnite în foarte multe din localităţile lovite de inundaţiile de acum câteva zile.
În comuna Şerbăuţi, de exemplu, un pod a amplificat efectele inundaţiilor.
În apropiere de primărie, pe drumul comunal care se intersectează cu drumul judeţean din localitate şi duce spre biserica din sat, un pod construit acum câţiva ani de zile le-a adus mari necazuri familiilor din apropiere. După ce ploile torenţiale căzute mai întâi lunea trecută, apoi două zile mai târziu, au umflat pârâul care trece pe sub pod, apele s-au lovit ca de un baraj de acesta, luând-o spre casele din apropiere. Chiar dacă debitul a fost extrem de mare, şi este greu de spus ce randament ar fi avut orice tip de pod, cert este că gurile de scurgere ale acestuia sunt foarte mici, astfel că mari cantităţi de apă şi-au făcut loc pe lângă pod, spre gospodării. Practic, cei care l-au proiectat şi construit au ignorat faptul că periodic pârâul se umflă din cauza ploilor, iar în situaţii extreme acesta nu are cum face faţă cantităţii de apă.
Invadaţi de puhoaie de unu-doi metri
Pentru oamenii cu case în apropiere de pod primul avertisment a fost luni, pe 28 iunie, când în judeţ au căzut precipitaţiile ce au lăsat prăpăd în urmă. Pârâul care trece pe sub pod, un firicel de apă umflat enorm după ploile de săptămâna trecută, a intrat în casele a patru oameni, inundându-le curţile şi anexele. Miercuri, pe 30 iulie, la al doilea val de ploi torenţiale, problemele au fost cu mult mai mari, apele ajungând până la unu-doi metri în gospodăriile lui Ilie Semovin, Ilaria Irimiciuc, Ilie Boiciuc şi Cristi Corniciuc.
„Podul este făcut greşit, cel vechi era dintr-o singură boltă şi apa putea trece. La acesta au pus două tuburi care la prima ploaie se astupă cu crengi şi apa vine şi ne inundă. Patru gospodării inundate din cauza unui pod greşit făcut”, s-a plâns Ilie Semovin, un localnic care are casa lângă pod. El a povestit cum vecina de peste drum, Ilaria Irimiciuc, o bătrână care locuieşte singură, a avut apă de doi metri în curte şi cu greu a fost salvată, de vecini, părăsindu-şi casa şi plecând la o rudă.
Oamenii speră să se construiască un nou pod
„Dacă podul era făcut larg, gospodăreşte, apa se ducea la vale, am fi fost inundaţi pentru că apele au fost mari, dar nu în halul acesta”, a mai spus Ilie Semovin. Toţi vecinii sunt de acord cu el, sperând la unison că podul (care acum este avariat din cauza puhoaielor) să fie distrus şi înlocuit cu unul trainic şi de calitate, care, în primul rând, să permită scurgerea apei.
„Au pus două tuburi mici şi restul beton, nu are cum face faţă. Acolo apa s-a blocat şi a venit în curte la mine, am avut apă până la brâu, tot e mâl şi dezastru”, s-a plâns şi Ilie Boiciuc, alături de socrul său, Gheorghe Smocot, om ajuns la 91 de ani.
Pod ridicat în 2001
Referitor la această problemă, primarul din Şerbăuţi, Cătălin Sănduleac, ne-a spus că podul a fost construit înainte de anul 2003, când localitatea ţinea de Primăria Calafindeşti, astfel că nu are detalii despre investiţie. El a susţinut că de mai multă vreme s-a întocmit documentaţia necesară pentru construirea unui nou pod, tocmai pentru că acesta era deteriorat, însă din lipsă de bani investiţia a fost amânată.
Ne-am deplasat apoi la Primăria comunei Calafindeşti, care cuprindea înainte de 2003 şi Şerbăuţiul. Edilul de acum, Loghin Saviuc, era, în 2001, când podul s-a construit, viceprimar. După ce a căutat documentele din arhivă, am aflat că podul a fost construit cu suma 150 de milioane de lei vechi, din fonduri locale, construcţia fiind însoţită de aviz de mediu şi acord de la „Apele Române”.
„Chiar dacă ar fi fost alt fel de pod, nu era mare diferenţă”
„Nu eu m-am ocupat direct de problema podului, ci primarul de atunci. Pot să vă spun însă că ridicarea sa a fost necesară după ce vechiul pod se deteriorase, iar nivelul la care a ajuns apa săptămâna trecută a fost enorm.
Chiar dacă ar fi fost alt fel de pod nu era mare diferenţă, au cedat acum poduri foarte mari, ce pretenţii să avem de la un pod de peste un drum comunal”, s-a întrebat Loghin Saviuc.
Oamenilor din sat nu le rămâne acum decât speranţa că în locul podului va fi ridicat altul în timp cât mai scurt, iar de această dată va fi vorba de o investiţie consistentă şi de calitate mai bună.
( 8 iul 2010, 23:07:39