Un focar de boală diareică acută numărând 28 de cazuri a fost identificat în localitatea suceveană Hânţeşti, au informat ieri responsabili de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, care au arătat că este vorba de primele îmbolnăviri apărute în rândul populaţiei afectate de inundaţii.
Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Adrian Popescu, boala a izbucnit din cauza consumului de apă din fântânile inundate, iar printre pacienţi se numără şi copii, inclusiv un sugar.
“Pacienţii au fost diagnosticaţi cu forme uşoare de gastroenterită acută, care nu necesită internare. Bolnavii sunt supravegheaţi de medicii de familie din zonă, iar tratamentul lor cu Furazolidon este asigurat de către DSP Suceava”, a spus responsabilul de relaţiile cu presa, adăugând că primul caz de boală a fost înregistrat sâmbătă seară.
Măsurile luate de DSP pentru limitarea numărului de îmbolnăviri
Ieri, focarul de boală diareică acută de la Hânţeşti număra 28 de cazuri, după cum urmează: sub un an – un caz, 2 ani – un caz, 3 ani – un caz, 4 ani – un caz, 5-9 ani – patru cazuri, 10-14 ani – două cazuri, 15-19 ani – trei cazuri, 20-24 ani – un caz, 25-34 ani – trei cazuri, 35-44 ani – trei cazuri, 45-54 ani – un caz, 55-64 ani - patru cazuri, 65-74 ani – trei cazuri.
Pentru a preveni răspândirea îmbolnăvirilor, Direcţia de Sănătate Publică a intervenit în focar cu o serie de măsuri, şi anume supraveghere clinico-epidemiologică, dezinfecţie, educaţie sanitară, vaccinare antitetanos şi antihepatită A la persoanele eligibile.
Populaţia a fost sfătuită să respecte normele de igienă, să consume apă doar din surse controlate, iar în cazul apariţiei primelor semne de boală să se prezinte de urgenţă la medic.
Recomandările specialiştilor către populaţie
„Consumaţi apă îmbuteliată şi nu beţi apa direct din fântâni sau de la robinete. Utilizaţi pentru prepararea alimentelor apă fiartă timp de aproximativ 30 minute şi apoi răcită. Consumaţi doar alimente ambalate sau bine preparate termic, nu atingeţi animalele moarte şi avertizaţi autorităţile în vederea evacuării acestora. Evitaţi expunerea prelungită la frig şi umezeală, păstraţi alimentele în condiţii igienice şi respectaţi igiena individuală. Spălaţi-vă pe mâini după folosirea toaletei şi înainte de a prepara masa, şi folosiţi WC-ul pentru nevoile fiziologice
La primele semne de boală, respectiv diaree, vărsături, dureri abdominale, erupţii pe piele, icter, prezentaţi-vă la cel mai apropiat medic sau spital”, sunt recomandările responsabililor de la DSP.