Alunecările de teren din cartierul fălticenean Şoldăneşti s-au reactivat, în urma ploilor din ultimele săptămâni, situaţia cea mai gravă fiind la capătul străzii Horia, spre pârâul Târgului, unde o falie cu o suprafaţă de câţiva zeci de metri pătraţi pune în pericol un drum şi cursul de apă.
Alunecările de teren au început în anii trecuţi, dar în urma ploilor abundente din ultimele săptămâni solul a fost îmbibat cu apă, iar versanţii au fost destabilizaţi şi alunecările s-au reactivat. În urmă cu doi ani, trei case situate pe strada Soldat Zamfir, la câţiva zeci de metri distanţă de zona în care a alunecat terenul la începutul acestei săptămâni, au fost strămutate în altă zonă mai sigură.
Alunecarea de teren, care afectează în prezent doar o parte din calea de acces din zonă, poate crea mari probleme municipalităţii, pentru că în apropiere se află albia pârâului Târgului, o parte din reţeaua de canalizare a oraşului şi trei locuinţe. Alunecarea poate obtura albia pârâului care trece prin apropiere şi se pot produce inundaţii sau poate rupe reţeaua de canalizare. În urma reactivării alunecărilor de teren nu s-a impus evacuarea persoanelor care locuiesc în zonă.
Membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă au analizat eventualele pericole cauzate de precipitaţii
Toată zona în care are loc alunecarea de teren este monitorizată de reprezentanţii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Fălticeni (C.L.S.U.) pentru a vedea cum evoluează situaţia. Membrii comitetului au fost convocaţi luni de primarul Vasile Tofan. Întâlnirea între executivul local şi reprezentanţii instituţiilor şi societăţilor comerciale reprezentate în C.L.S.U. a avut inclusă pe ordinea de zi alunecările de teren şi situaţia de la staţia de captare a apei potabile Baia 3. După şedinţa de la primărie, membrii C.L.S.U. au făcut o vizită în teren, inclusiv la lucrările hidrotehnice de la Baia. Chiar dacă a trecut aproape o săptămână de când apele au „măturat” digul provizoriu de protecţie a staţiei de captare şi a lucrărilor hidrotehnice, în zonă nu se poate interveni pentru căutarea pompelor submerisibile care asigură o parte din necesarul de apă a municipiului Fălticeni şi decolmatarea zonei de captare. În prezent urbea de pe Şomuz are asigurată apa potabilă din cele două surse de adâncime, Baia 1 şi Baia 2.