Imensele cantităţi de precipitaţii căzute săptămâna trecută în judeţ produc fenomene care îngrozesc oamenii. Dacă în Bucşoaia-Frasin un deal a luat-o la vale spre casele oamenilor, situaţia din zonă fiind una de risc maxim, în Milişăuţi un teren agricol s-a prăbuşit în adâncuri, un hău imens înaintând ameninţător spre locuinţe.
Oraşul Milişăuţi a fost lovit de ape miercurea trecută, atunci când în judeţ a fost al doilea val de inundaţii, după cel de luni, 28 iunie. După o ploaie torenţială care a ţinut în jur de trei ore, peste 100 de case au fost inundate, unele fiind avariate grav, echipaje de pompieri intervenind şi în prezent pentru curăţarea fântânilor şi scoaterea mâlului din case.
O situaţie cu totul ieşită din comun este aproape de ieşirea din Milişăuţi spre Rădăuţi, în dreapta intersecţiei cu Arbore. Aici, în locul unde până acum câteva zile era teren agricol, însămânţat cu cartofi, s-a format o groapă imensă, cu un diametru de aproximativ 80 de metri şi adâncă de şapte-opt metri. Toată nebunia s-a declanşat miercuri, pe 30 iunie, în plină zi, după trei ore de ploaie torenţială. Brusc, odată cu puhoaiele care au trecut prin zonă, grădina din spatele caselor a dispărut.
Localnicii care sunt la câteva case distanţă de groapă privesc situaţia cu îngrijorare, în timp ce oamenii care sunt la doi paşi de hău sunt realmente disperaţi.
Cu casa la marginea prăpastiei
În situaţia cea mai critică se află Valeria Tudora, o femeie în vârstă de 62 de ani, care locuieşte în casa cea mai apropiată de groapa apărută miercurea trecută. Anexa în care era grajdul acesteia este la jumătate de metru de groapă, iar până la casă mai sunt şapte-opt metri.
„Aici (n.r. în locul unde este groapa) era grădină, erau cartofi, după ce a plouat torenţial venea apa şi curgea în cascadă şi se tot năruia lutul şi se ducea pământul. Am pus azbest şi ţăruşi de fier în pământ să nu se rupă pământul la noi, dar tot a ajuns în colţul şurii. Am evacuat tot ce era înăuntru. Mi-e frică, se macină din ce în ce mai mult, dimineaţă când ne trezim tot vedem că a mai căzut câte o bucată de pământ. Stăm cu frică ziua şi noaptea, nu avem unde ne muta. Nimeni nu a venit să ne ajute să ridicăm măcar un pai”, povestea disperată femeia, care s-ar putea trezi în orice moment că pământul de sub casă cedează.
În prag de a fi înghiţiţi de pământ, oamenii nu au primit nici un fel de ajutor
Şi vecinii din imediata apropiere, Petru Calinciuc, Claudia Hriniuc sau Vasile Cozminiuc sunt în aceeaşi situaţie, o nouă ploaie şi mărirea imensului hău putând însemna înghiţirea caselor lor.
Oamenii îşi dau seama că nimeni nu putea opri furia naturii, însă sunt foarte nemulţumiţi că nu au primit nici un ajutor. În afară de prezenţa în teren a reprezentanţilor autorităţii locale şi ai Prefecturii nu au primit nici un ajutor, nepăsarea vecină cu inconştienţa putând duce la ce este mai rău. Practic, aceste familii se simt abandonate de toată lumea şi aşteaptă o minune care să le salveze casele.
Primarul din Milişăuţi: „Dacă mai plouă, se duc casele la vale”
Contactat telefonic de reporterii „Monitorului”, primarul oraşului Milişăuţi, Mircea Laurus, nu a dat prea mari speranţe oamenilor.
„Dacă mai plouă, se duc casele la vale, trei sunt în pericol iminent. Nu prea sunt posibilităţi de a ajunge acolo cu utilaje, ar trebui o cantitate imensă de pietriş, dacă nu, e cum ai da un pahar de apă în fântână”, a declarat Mircea Laurus, care îşi pune speranţe doar în echipele de la Prefectură care au venit la faţa locului să evalueze situaţia.
Cu alte cuvinte, cel puţin pe termen scurt, oamenilor nu le rămâne decât speranţa în Dumnezeu, o nouă cădere masivă de precipitaţii echivalând cu dezastrul.
Alunecare masivă de teren
L-am contactat ieri pe Virgil Grădinaru, inginer în studii geotehnice, pentru a-şi exprima o părere avizată referitoare la cauzele ciudatei prăbuşiri a pământului. După ce a analizat câteva fotografii, acesta a opinat că ar putea fi vorba de o masivă alunecare de teren.
„Acolo eu deduc că e alunecare de teren, e posibil să fie şi puţină sufozie (n.r. proces de spălare şi de transportare a particulelor fine din rocile afânate sub acţiunea circulaţiei apelor subterane). Cred că undeva la vale de case exista dinainte o prăbuşire de mal, însă certitudini pot fi emise doar după o inspecţie în teren”, ne-a declarat specialistul.
Evacuarea imediată, primul pas pentru evitarea unui dezastru
Întrebat totuşi cum explică imensa măturare a terenului, acesta a precizat că „apa, în curgere, poate mătura munţi, are o forţă incredibilă”, astfel că o puternică viitură ar fi putut provoca imaginea de coşmar rămasă în urmă.
„Opinez pentru o evacuare imediată a oamenilor din casele apropiate, riscul unei noi prăbuşiri este foarte mare”, a mai punctat inginerul, subliniind că situaţia din zonă este gravă, iar o stabilizare se poate face doar după efectuarea unui studiu geotehnic, din care să reiasă clar soluţiile ce trebuiesc adoptate.
De precizat că la aproximativ 50 de metri distanţă de groapa de lângă case mai este încă una, formată tot miercurea trecută, cu un diametru mai mic însă şi care nu pune în pericol locuinţe.