Sucevenii care şi-au achiziţionat maşini second-hand din spaţiul Uniunii Europene şi au fost obligaţi să plătească taxa de poluare câştigă pe bandă rulantă procesele intentate Direcţiei Generale a Finanţelor Publice. Din cele 2.026 de dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată şi care vizează returnarea taxei de poluare, magistraţii au soluţionat deja 289 de cazuri. Mai bine de trei sferturi dintre dosare s-au finalizat cu soluţii favorabile persoanelor care au depus plângerile. Mai exact, statul român, prin DGFP Suceava, a fost obligat să returneze proprietarilor de maşini suma de 1,243 milioane de lei, adică aproape 300.000 de euro. Aceste despăgubiri cuprind atât sumele plătite în contul taxei de poluare, cât şi dobânda fiscală de 0,1% pentru fiecare zi în care statul român s-a folosit de bani, la care se adaugă cheltuielile de judecată.
Pe rolul instanţelor sucevene se află alte 1.737 de dosare, iar dacă DGFP va pierde toate procesele va trebui să plătească încă 8,454 de milioane de lei, adică aproape două milioane de euro.
Mii de lei pentru fiecare maşină
Suma cea mai mare pe care instanţa a acceptat s-o returneze este de 27.264 de lei. Este vorba de o firmă de transport din municipiul Suceava, care a achiziţionat mai multe autovehicule second-hand din străinătate. Au fost şi cazuri când doar pentru o singură maşină s-au plătit sume de mii de lei. Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava a fost obligată la plata a 10.675 de lei către proprietarul unui VW Transporter, 11.390 de lei faţă de titularul unui BMW şi 10.217 de lei către un sucevean care a cumpărat un Mercedes Benz Sprinter.
La polul opus, se situează proprietarul unui Chrysler Grand Voyager, care a pierdut procesul pentru recuperarea taxei de poluare de 11.324 de lei plătită statului român, dar şi cumpărătorul unui Mitsubishi, care a rămas fără cei 10.451 de lei plătiţi pentru a putea înmatricula maşina în România.
Cine poate solicita returnarea taxei de poluare
Taxa de poluare poate fi recuperată de orice sucevean care a achiziţionat un autoturism începând cu anul 2008 şi care îndeplineşte anumite condiţii. Acte necesare pentru deschiderea unui proces sunt următoarele: decizia de calcul a taxei, dovada plăţii taxei, cartea de identitate a autoturismului şi actul de identitate al proprietarului. Cei care doresc să-şi recupereze banii cu ajutorul instanţelor de judecată trebuie să mai ştie că termenul de prescripţie pentru promovarea unei astfel de acţiuni este de cinci ani.
( 6 iul 2010, 13:14:33