Şapte localităţi din judeţul Suceava, tranzitate de drumuri naţionale sau europene, se găsesc pe lista neagră a Serviciului de Poliţie Rutieră, după întocmirea unei liste cu zonele în care s-au produs, de la începutul anului, cele mai multe accidente rutiere grave.
Analiza statistică ne-a fost prezentată de comisarul Liviu Sfichi, noul şef al Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, care şi-a propus pentru următoarea perioadă o intensificare a acţiunilor de control, cu radare, în respectivele localităţi, în speranţa reducerii numărului de accidente rutiere, majoritatea dintre acestea produse din cauza vitezei excesive.
Conform analizei, de la începutul anului, cele mai multe accidente grave, soldate cu morţi sau răniţi grav, s-au petrecut pe DN 2, pe porţiunea care tranzitează Vadu Moldovei, unde s-au înregistrat zece accidente grave. Opt evenimente rutiere grave s-au petrecut în zona oraşului Frasin (DN 17), în Capu Codrului au fost şapte accidente, câte cinci evenimente rutiere cu consecinţe grave fiind înregistrate în zonele Dărmăneşti şi Fântâna Mare, şi câte patru, în Pătrăuţi şi în zona Poiana Stampei – Dorna Candrenilor.
În aproape toate situaţiile este vorba de şosele de bună calitate, unele cu porţiuni de drum drept foarte întinse, ceea ce încurajează şoferii să apese pedala de acceleraţie, din păcate uneori cu consecinţe dezastruoase.
Probleme mari cu căruţaşii, bicicliştii şi pietonii
„Am ajuns la concluzia că este absolut necesar să intensificăm controalele cu radare în aceste localităţi, pe lângă latura preventivă fiind obligatoriu să fim prezenţi cât mai mult în stradă, pentru a-i face pe şoferi să reducă viteza şi pentru a aplica şi sancţiuni pentru încălcarea limitelor de viteză, acolo unde este cazul”, a declarat comisarul Liviu Sfichi, arătând că următorul pas pe care îl vizează este colaborarea cu colegii de la Serviciile de Poliţie Rutieră din judeţele vecine, pentru a se acţiona periodic cu radare în cascadă. Această măsură îi vizează cu precădere pe poliţiştii din Iaşi, cu care să se acţioneze pe DN 2, la limita dintre cele două judeţe.
Analizele statistice ale Poliţiei Rutiere mai arată că un număr mare de accidente se produc din cauza căruţaşilor (în acest an, din cauza acestora s-au înregistrat 22 de accidente grave), a bicicliştilor (26 de la debutul lui 2010) şi a pietonilor, de la debutul anului, după traversări neglijente, prin locuri nemarcate şi fără o minimă asigurare, aceştia fiind implicaţi în 70 de accidente rutiere grave, soldate cu şase decese.
( 6 iul 2010, 12:32:11