Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava reia astăzi campania de vaccinare împotriva tuberculozei a nou-născuților din maternități și a copiilor care nu au putut primi serul în perioada februarie-iunie, ca urmare a crizei declanșate de sistarea producției de către Institutul Cantacuzino București.
Bebelușii cărora nu li s-a administrat serul în spital, după naștere, vor fi imunizați în câteva centre speciale de vaccinare, organizate sub coordonarea Direcției de Sănătate Publică, și în unele cabinete ale medicilor de familie.
În județ, 2.700 de sugari trebuie recuperați la imunizare, a informat directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Marinela Grădinaru, adăugând că acțiunea ar trebui să se finalizeze în cel mult două săptămâni.
Unde și când se face imunizarea bebelușilor restanțieri
Potrivit medicului, în județ, vaccinarea bebelușilor restanțieri se va realiza după următorul program: Rădăuți - la Spitalul Municipal, în ambulatoriul de specialitate, de luni până vineri, între orele 10.00 și 12.00; Siret - la Spitalul Orășensc, în cabinetul medicului generalist Liliana Toader, în zilele de luni, miercuri, vineri, între orele 8.00 – 15.00, și marți, joi, între orele 12.00 – 18.00; Fălticeni - în Policlinică, la nivelul cabinetului de Pneumoftiziologie, zilnic, între orele 8.00 – 10.00; Gura Humorului - în dispensarul TBC, între orele 7.00 – 15.00, de luni până vineri; Câmpulung Moldovenesc - la Spitalul Municipal, în secția Pediatrie, de luni până vineri, între orele 8.00 – 15.00; Vatra Dornei - la Spital, în cabinetul de Planning Familial din incinta maternității, în zilele de luni, miercuri, vineri, între orele 11.00 – 13.00.
De menționat că, la Suceava, locația în care se va realiza imunizarea nu a fost deocamdată stabilită, întrucât Spitalul Județean de Urgență a refuzat propunerea Direcției de Sănătate Publică de a organiza în incintă un centru special de vaccinare.
”Fiecare mamă își va putea vaccina copilul numai după o vizită prealabilă la medicul de familie, care-l are în evidențe și care poate stabili dacă la momentul imunizării există sau nu contraindicații. Medicul va fi și cel care va face pogramarea pentru vaccinare”, a precizat Marinela Grădinaru.