Să intervii pentru a salva ce se mai poate salva din locuinţe inundate, când ştii că la tine acasă este aceeaşi problemă, iar familia este disperată. Prin această dramă au trecut zilele trecute mai mulţi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, obligaţi să-şi facă datoria şi să lase pe alţii să se ocupe de salvarea propriilor lor bunuri.
Cum inundaţiile abătute lunea trecută asupra judeţului au fost extrem de violente, fiind răspândite şi pe o arie extrem de largă, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava s-a declanşat mobilizarea generală. Pompierii antrenaţi pentru a interveni la inundaţii au fost în linia întâi în locurile în care dezastrele au fost cele mai cumplite, salvând cu prioritate vieţi şi apoi bunuri, în măsura în care a fost posibil.
După ce puhoaiele au trecut, ei au rămas în zonele afectate, unde s-a început imensa muncă ce presupune scoaterea mâlului de case, beciuri, subsoluri, curţi, fântâni, poduri şi podeţe.
Soţia, copiii şi părinţii, loviţi de viitură
După cum a precizat sublocotenentul Ioana Istrati, de la Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice al ISU Suceava, un număr de 39 de pompieri din judeţ, domiciliaţi în localităţi ca Arbore, Milişăuţi, Todireşti, Dolhasca, Cândeşti (comună din Botoşani), Siret, Zamostea, Vicov, Comăneşti ori Zvoriştea au intervenit la inundaţii, lăsând în urmă probleme mari acasă.
Prin momente foarte dificile a trecut plutonierul major Petrică Hrecinic din comuna botoşăneană Cândeşti, care lucrează în cadrul Gărzii de Intervenţie Vicovu de Sus. Lunea trecută, când s-a declanşat urgia, a fost trimis de urgenţă în comuna Grămeşti, unde erau gospodării sub ape şi oameni în pericol. În timp ce se îndrepta spre locul în care trebuia să intervină a fost sunat de acasă. A aflat că gospodăria în care locuieşte mama sa, de 76 de ani, tatăl, de 80 de ani, soţia şi cele două fetiţe, de 7 şi 14 ani, este inundată, iar nivelul apei creşte. Apropiaţii lui erau disperaţi, însă nu putea să plece în ajutorul lor.
„Din cauza ploilor torenţiale un fir de apă, care vara seacă, s-a umflat atât de tare încât a trecut peste câmp şi a ajuns în curtea şi gospodăria mea. Apa avea 1,5 m în curte şi 1 m în casă. Animalele au fost duse pe la vecini, iar păsările au murit. Vă daţi seama că totul a fost distrus în casă, iar acum totul este mâlit”, a relatat pompierul coşmarul pe care îl trăieşte.
„Când soţia a deschis uşa casei, un val a intrat şi a dat-o jos”
Un alt exemplu este cel al sg. major Vasile Prostire, de la Detaşamentul de Pompieri Fălticeni. Trimis la inundaţiile de la Gulia, acesta a fost anunţat că acasă, în Poieni-Dolhasca, apa i-a intrat în casă. Cum are un bebeluş de doar două luni, şi încă un copil de 5 ani, a intrat în panică, cu gândul la ce este mai rău.
„Un pârâiaş s-a umflat foarte tare şi a ajuns în curtea şi în casa mea. În momentul când soţia a deschis uşa casei, un val a intrat şi a dat-o jos. În momentul de faţă, eu şi familia mea stăm la socri”, a povestit pompierul.
Pompier inundat pentru a treia oară
Prin momente de cumpănă a trecut şi plutonierul adjutant Viorel Grigorean din satul Părhăuţi, comuna Todireşti, căruia i-a fost inundată casa, după ce pârâul Soloneţ a ieşit din matcă.
„Deja este a treia oară când îmi este inundată casa, iar comisia de evaluare mi-a spus că este fisurată pe la colţuri. Apa era în casă şi anexe de 70 cm, iar în curte de 1,5 m. Totul este distrus în casă”, a povestit Grigorean, care locuieşte în imobil împreună cu soţia, cei doi băieţi, de 26, respectiv 19 ani, dar şi cu mama, în vârstă de 70 de ani.
Casă transformată într-o mare de mâl
Un alt pompier a cărui casă s-a transformat într-o mare de mâl şi care a suferit pagube imense este plutonierul major Petrică Vizitiu. Locuieşte în Milişăuţi, localitate lovită de puhoaie miercurea trecută. În momentul în care apele au ieşit din matcă era în acţiune, intervenind la Calafindeşti, Grămeşti şi Şerbăuţi. În curtea locuinţei, unde stă cu soţia şi cei doi băieţi, de 9 şi 15 ani, apa avea un metru şi jumătate, iar în casă ajunsese la jumătate de metru. Din fericire, apele au trecut fără a lua pe nimeni, însă ce a rămas în urmă este greu de descris în cuvinte, aproape toate bunurile fiind distruse.
Sunt câteva dintre poveştile pompierilor salvatori din aceste zile, nişte oameni care doar şi-au îndeplinit sarcinile de serviciu pe care şi le-au asumat prin jurământul militar faţă de patrie şi popor, dar care merită respect pentru ce au făcut şi ajutor pentru a se redresa după cumplitul atac al apelor.
( 5 iul 2010, 11:29:07