Opt spitale sucevene au fost descentralizate în această săptămână, în condiţiile în care procesul de transferare a tuturor celor zece unităţi spitaliceşti din judeţ, către autorităţile locale, trebuie să fie finalizat până pe 10 iulie.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a arătat ieri că primele două spitale, şi anume Orăşenesc şi Cronici Siret, au fost predate luni, după care au urmat Vatra Dornei şi Fălticeni - miercuri, Gura Humorului şi Solca – joi, Rădăuţi şi Suceava – vineri.
Au rămas netransferate spitalele din Câmpulung Moldovenesc, Psihiatrie şi Municipal, a căror predare urmează să se finalizeze cel târziu marţi.
„La Spitalul Suceava procedura s-a finalizat, mai trebuie doar ca şi preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, să semneze protocolul de predare-primire, lucru pe care sper să-l fac astăzi sau mâine (n.r. vineri sau sâmbătă), în ciuda problemelor pe care le are. La Câmpulung Moldovenesc, Consiliul Local a dat hotărârea, primarul a fost mandatat să semneze, însă este plecat pentru câteva zile din ţară”, a mai spus şeful DSP, cu precizarea că în judeţ nu se înregistrează probleme din punct de vedere al predării spitalelor către autorităţile locale.
Procesul de transferare a spitalelor a început la 1 iulie
De menţionat că, odată cu trecerea spitalelor către autorităţile locale, s-au înregistrat şi primele schimbări în ceea ce priveşte conducerile unităţilor sanitare. Astfel, la Fălticeni, directorul spitalului, Adrian Sigmund, a fost înlocuit cu fostul director administrativ, Mircea Lupu. „Doctorului Sigmund îi expirase mandatul încă din decembrie anul trecut. La preluare, oricum trebuia numită o conducere interimară. Medicul Sigmund a plecat în concediu pentru o perioadă mai lungă, şi atunci a trebuit să găsesc o altă soluţie”, a explicat primarul municipiului, Vasile Tofan.
La Siret, directorul spitalului Orăşenesc, economistul Marius Scorbohaci, a fost înlocuit de medicul Ionuţ Grigore, care a venit la conducerea acestei unităţi sanitare din funcţia de şef al Spitalului de Psihiatrie Cronici din localitate, spital care are acum un nou manager, în persoana psihologului Tiberius Rotaru.
„Practic, s-a făcut o rocadă. Ni s-a părut firesc ca la conducerea spitalului Orăşenesc postul de director să fie ocupat de un medic, iar la Psihiatrie postul de conducere să fie deţinut de o persoană care are mai multă experienţă în domeniu”, a explicat viceprimarul localităţii, Leonard Cristian Mocrei.
La 1 iulie a început procesul de transferare a spitalelor la autorităţile locale, care presupune ca Ministerul Sănătăţii să păstreze 63 de spitale, iar restul de 373 de unităţi sanitare cu paturi din ţară să treacă la autorităţile locale.