Cantităţile imense de ploaie căzute în judeţul nostru provoacă fenomene pe care nimeni nu le-ar fi putut anticipa. La Frasin, un deal care nu a făcut nici cea mai mică problemă niciodată a început să se prăvălească masiv spre case, zece familii fiind evacuate şi stând cu sufletul la gură. Asta pentru că o nouă alunecare a pământului echivalează cu înghiţirea caselor lor.
În Bucşoaia-Frasin, nenorocirea s-a declanşat în noaptea de miercuri spre joi, când muntele a început să o ia la vale. Pocnituri cumplite s-au auzit din străfundul pământului şi apoi au început alunecările. Cantităţi imense de pământ s-au prăvălit spre case, odată cu şiroaie de apă şi copaci ale căror rădăcini s-au rupt precum nişte vreascuri. Un hău imens, înfiorător, a apărut în mijlocul dealului, imaginea fiind una de coşmar.
„În noaptea de miercuri spre joi m-a sunat şeful ocolului silvic local şi m-a anunţat că dealul a pocnit. În două ore, a luat-o cu totul la vale. Avem două case afectate de alunecare şi altele zece în pericol iminent, astfel că imediat s-a declanşat evacuarea oamenilor. Şi pe un alt versant este aceeaşi problemă, alunecarea nu a ajuns încă la case, însă pericolul este mare”, a radiografiat situaţia, care poate deveni disperată, Rodica Dobre, viceprimarul oraşului Frasin. Ea a explicat, după discuţiile purtate cu inginerii geologi veniţi la faţa locului, că totul pleacă de la cantităţile imense de apă infiltrate în sol, pământul fiind rupt pur şi simplu de puterea apelor.
Coşmarul din spatele casei
Oamenii care au fost evacuaţi stau pe strada Suha din Bucşoaia, şi până acum câteva zile nu aveau nici o emoţie privind dealul din spatele caselor lor. Gospodari, cu locuinţe cochete, unii şi-au amenajat în spatele caselor, la poalele dealului, iazuri sau cabane de vară. Miercuri noapte însă a început coşmarul.
„S-a surpat dealul din cauza ploilor, a venit tot dealul în vale, izvoare foarte multe, apă foarte multă, e un coşmar. Am evacuat tot ce aveam în case şi le-am mutat la verişori. În spate am avut un iaz de peşte şi o căbănuţă, pământul mi-a acoperit iazul şi cabana a dus-o la vecinul. Mai are câţiva metri până la casă”, povestea cu disperare Rodica Grosariu, care şi-a părăsit casa în care locuia cu soţul şi socrul său.
Ieri la prânz, când reporterii „Monitorului” au ajuns la faţa locului, femeia abia se mai putea ţine pe picioare. Pompierii care muncesc încontinuu la faţa locului, pentru a crea canale de scurgere a apei infiltrate în pământ, fac tot ce le stă în putinţă, însă femeia e conştientă că principala speranţă este în Dumnezeu. Ştie că dacă mai plouă în perioada imediat următoare va fi dezastru, casa ei fiind prima care ar fi măturată de malurile de pământ care stau să cadă.
Dezastru în caz de ploaie sau chiar de la un tunet
Viceprimarul Rodica Dobre nu a ascuns faptul că dealul din spatele casei în care stă femeia, cel mai afectat, poate înghiţi în orice moment zece locuinţe, astfel că toţi oamenii care locuiau acolo au fost evacuaţi.
„Ei au semnat ordinele de evacuare, au scos bunurile din case, iar noi le-am pregătit spaţii de cazare la Tabăra Bucşoaia. Nici unul nu a dorit să meargă însă acolo, toţi au zis că stau la rude. De fapt stau toată ziua lângă casele lor, se roagă şi îşi păzesc munca de o viaţă. Specialiştii mi-au spus clar, la o nouă ploaie sau chiar la un tunet puternic, pământul vine peste case. Ne rugăm să nu plouă zilele următoare şi ne pregătim să intervenim urgent cu gabioane pentru stabilizarea pământului, asta e şansa oamenilor”, a mai spus Rodica Dobre, care încerca ieri să îi îmbărbăteze cât de cât pe oamenii descumpăniţi.
Speranţa în Dumnezeu
Bătrânii din zonă plâng ca nişte copii, povestind cum dealul din spatele lor nu le-a făcut niciodată probleme.
„Şi-a dat drumul dealul la vale, a mutat cabana, a acoperit iazul. Aici familia mea are pământ de 70 de ani, din 1955 am construit casa cu soţul şi niciodată nu s-a întâmplat nimic. Am scos mobila din casă şi avem speranţă numai în Dumnezeu”, plângea Silvia Grosaru, o bătrână care stătea în una din casele ameninţate, alături de noră şi ginere.
„La 11 noaptea (n.r. în noaptea de miercuri spre joi) au început să se audă zgomote din pământ, pocnituri parcă se loveau pietre mari. La 12 m-a anunţat nepotul că pământul vine spre casă şi deja era dezastru, tot era apă şi pământ”, a relatat şi tanti Rodica Moroşan, de 62 de ani.
Viceprimarul Rodica Dobre ne-a mai spus că pe raza localităţii Frasin mai sunt 72 de locuinţe izolate, alimentarea cu apă este oprită, după ce conducta a fost distrusă, însă a subliniat că marea problemă este cu alunecările de teren.
( 3 iul 2010, 13:18:34