Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a solicitat ministerului de resort suplimentarea cantităţii de dezinfectante şi vaccinuri pentru populaţia afectată de inundaţii, dar şi livrarea de săruri de hidratare pentru eventualitatea în care se vor înregistra afecţiuni digestive ca urmare a lipsei apei potabile. Tot pentru tratarea acestor posibile probleme de sănătate, au fost achiziţionate şi antibiotice, respectiv Tetraciclină, a informat ieri şeful instituţiei, dr. Alexandru Lăzăreanu.
„Avem suficiente substanţe pentru dezinfecţia fântânilor şi latrinelor, precum şi vaccinuri împotriva hepatitei de tip A şi a tetanosului, cu care să imunizăm populaţia, dar am solicitat ministerului de resort o suplimentare. Am cerut, de asemenea, săruri de hidratare pentru că ne-am gândit că în situaţia dată ar putea apărea fenomene abdominale, tulburări intestinale. Am cumpărat Tetraciclină pentru că ştim că apa nu este potabilă şi nu avem garanţia că populaţia respectă măsurile de prevenţie, chiar dacă noi am distribuit materiale informative în toate comunităţile afectate. Vrem să fim prompţi în acordarea tratamentului, pentru ca să nu avem complicaţii majore”, a explicat Lăzăreanu.
246 de persoane afectate de inundaţii, vaccinate până în prezent
De când ploile torenţiale s-au abătut asupra judeţului, DSP Suceava a distribuit în localităţile afectate de inundaţii 20.000 de tablete de cloramină, 880 de doze de vaccin împotriva tetanosului şi alte 211 împotriva hepatitei de tip A. Până în prezent, 246 persoane au fost imunizate, în timp ce numărul celor care au primit îngrijiri medicale a ajuns la 184.
Potrivit datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică, în judeţ, au fost afectate de inundaţii 2790 de case, 4509 anexe gospodăreşti şi 4804 de latrine. Totodată, câteva mii de fântâni au fost colmatate, deocamdată fiind dezinfectate doar 132. Rapoartele instituţiei mai arată că 761 de persoane au fost evacuate, iar 136 sinistrate. Numărul total de persoane aflate sub supraveghere epidemiologică este de 659.