Populaţia din zonele inundate este expusă riscului de a dezvolta boli grave, printre care holeră, febră tifoidă, tetanos, hepatită acută virală de tip A, tuberculoză, rujeolă, rubeolă, oreion, varicelă, parazitoze intestinale, gastro-enterite, viroze respiratorii sau boli infecţioase transmise de înţepăturile unor insecte, au avertizat ieri responsabilii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava.
„Riscurile sunt date de igiena precară, lipsa apei potabile, frig, umezeală, stres şi oboseală, care slăbesc sistemul imunitar”, a explicat directorul adjunct al instituţiei, dr. Marinela Grădinaru, cu precizarea că deocamdată nu i s-a raportat despre existenţa vreunui caz de îmbolnăvire în urma inundaţiilor.
Echipele DSP, zilnic în teren, pentru a evalua efectele inundaţiilor asupra sănătăţii publice
Pentru prevenirea apariţiei îmbolnăvirilor în rândul populaţiei, echipele de intervenţie ale DSP desfăşoară în continuare acţiuni de supraveghere epidemiologică. Zilnic, de la primele ore ale dimineţii, responsabili din cadrul instituţiei se deplasează în teritoriu pentru a evalua efectele inundaţiilor din punct de vedere al riscului pentru sănătatea publică şi a institui măsurile preventive necesare.
Ieri, au fost distribuite noi cantităţi de substanţe dezinfectante, respectiv 3.800 de tablete de cloramină pentru dezinfecţia fântânilor şi a latrinelor inundate din zonele Rădăuţi şi Fălticeni, de unde au fost luate în evidenţă, în vederea vaccinării antitetanos şi antihepatită A, 310 persoane.
175 de oameni din zonele calamitate au solicitat până acum asistenţă medicală
De asemenea, au fost luate măsuri pentru supravegherea calităţii apei de băut, prin analiza probelor de apă recoltate, şi de informare a populaţiei cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea îmbolnăvirilor (consumul de apă îmbuteliată sau fiartă şi răcită, păstrarea igienei individuale şi a condiţiilor igienice de preparare, depozitare şi consum a alimentelor, evitarea automedicaţiei în situaţia apariţiei unor simptome de boală diareică sau a altor boli, prezentarea imediată pentru consult la medicul de familie, raportarea imediată a unor afecţiuni precum boli diareice nespecifice, holeră, febră tifoidă, tetanos, hepatită acută virală de tip A dizenterie, boli cu transmisie aerogenă (tuberculoză, rujeolă, rubeolă, oreion, varicelă etc.), asigurarea asistenţei medicale în zonele afectate de către medicii de familie şi asistenţii medicali.
În judeţ, până ieri, 175 de oameni din zonele calamitate au solicitat asistenţă medicală.