Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, s-a aflat, în cursul zilei de ieri, în judeţul Suceava, unde a vizitat localităţile afectate de calamităţi, în special zonele în care inundaţiile au distrus drumuri naţionale, poduri sau căi ferate. Alături de Berceanu au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, prefectul Sorin Popescu, precum şi conducerea Regionalei din Iaşi a Companiei de Drumuri Naţionale.
Prima oprire a ministrului Transporturilor a fost la organizarea de şantier din zona Pătrăuţi pentru construcţia şoselei de centură a Sucevei, după care a vizitat zona gării din Dărmăneşti, unde traficul feroviar este blocat în urma distrugerii şi colmatării mai multor porţiuni din calea ferată. După Dărmăneşti, Radu Berceanu şi autorităţile judeţene s-au deplasat în comuna Dorneşti, acolo unde podul de peste râul Suceava a fost afectat grav de inundaţiile din ultimele zile, una dintre pile coborând cu aproximativ un metru. Ministrul Transporturilor a precizat că în momentul de faţă este nevoie de alocarea de urgenţă a fondurilor necesare pentru refacerea obiectivelor afectate de inundaţii, unul dintre acestea fiind şi podul din Dorneşti, dintre Rădăuţi şi Siret, care face legătura cu Ucraina pe DN 17 A. Autorităţile locale din Dărmăneşti, dar şi specialiştii în drumuri i-au explicat ministrului că în situaţia în care nu se intervine la refacerea podului există riscul avarierii podului feroviar aflat în apropiere.
Sinistraţii din Dorneşti au cerut alimente
În timpul vizitei la podul din Dorneşti, atât Radu Berceanu, cât şi preşedintele CJ Suceava şi prefectul judeţului au fost înconjuraţi de persoanele ale căror locuinţe au fost afectate de inundaţii, aceştia solicitând suplimentarea ajutoarelor de alimente şi apă. O femeie cu mai mulţi copii l-a întrebat insistent pe şeful administraţiei judeţene cum poate să trăiască o familie numeroasă doar cu biscuiţi şi apă, Flutur anunţând că autorităţile judeţene vor asigura în cel mai scurt timp alimentele şi apa necesară.
De la Dorneşti, ministrul Transporturilor a vizitat şi podul din comuna Marginea, refăcut după inundaţiile din anul 2008, după care s-a deplasat în Suceviţa, unde distrugerea unui pod de peste pârâul cu acelaşi nume a izolat satul Voievodeasa. Şi în Suceviţa, persoanele izolate din satul Voievodeasa au solicitat alimente şi apă. În timpul vizitei în Suceviţa, primarul comunei, Ioan Onufrei, l-a anunţat pe ministrul Transporturilor că mai multe zeci de persoane care locuiau în casele construite după ultimele inundaţii au fost evacuate şi în urma calamităţilor din ultimele zile. Ultima oprire a ministrului Transporturilor a fost în satul Clit, comuna Arbore, unde ruperea unui pod a blocat accesul pe DN 2E între Marginea şi Solca.
Guvernul va cere acordul FMI pentru alocarea fondurilor necesare refacerii infrastructurii
Radu Berceanu a declarat că Guvernul va trebui să ceară acordul Fondului Monetar Internaţional pentru a aloca bani în vederea refacerii infrastructurii rutiere şi feroviare din judeţul Suceava distruse de inundaţiile din ultimele zile. El a precizat că a identificat trei surse de finanţare pentru refacerea infrastructurii, însă a subliniat că e nevoie de acordul FMI, întrucât se depăşeşte deficitul bugetar stabilit cu Fondul.
„Problema este de natură financiară şi o să vedem dacă reuşim să găsim şi alte soluţii de-ale noastre. Nu ştiu de unde o să le mai găsim, dar trebuie să rezolvăm problemele şi o să mai discutăm cu cei de la Uniunea Europeană, care au un fond pentru situaţii de urgenţă şi probabil că anumite sume de bani putem să le alimentăm de acolo. Noi mai avem nişte bani de la Banca Europeană de Investiţii pe care nu putem să-i cheltuim datorită deficitului bugetar. Cu alte cuvinte, am avea de unde să luăm bani, problema e să avem voie să-i şi folosim pentru că, folosindu-i, depăşim deficitul bugetar. O să încercăm după ce se termină evaluarea asta cu FMI să discutăm poate o chestiune separată cu inundaţiile, pentru că acesta este un eveniment neprevăzut dacă ne lasă să cheltuim ceva bani. Cel puţin pentru aşa ceva sumele respective nu cred că ar constitui o foarte mare problemă. Mă gândesc că asta ar putea să fie o a treia soluţie, adică ce mai putem lua noi din alte părţi de la alte lucrări care erau în curs să le mai stopăm, să meargă mai încet, ca să luăm nişte bani de acolo, apoi de la UE, şi a treia variantă, dacă obţinem aşa o păsuire, o mică diferenţă care să fie legată de o situaţie din asta specială”, a declarat Berceanu.
„Noi suntem ca un bolnav de diabet care are bomboanele pe masă şi dulceaţa în cămară, dar dacă mănâncă, moare”
Ministrul Transporturilor a descris plastic, în stilu-i caracteristic, situaţia în care se află ţara acum, spunând că „noi suntem ca un bolnav de diabet care are bomboanele pe masă şi dulceaţa în cămară, dar dacă mănâncă, moare”. Berceanu a spus că primii bani pentru refacerea infrastructurii rutiere şi feroviare din judeţul Suceava vor fi alocaţi în câteva zile după ce va primi evaluarea finală a pagubelor. Vor fi bani direcţionaţi de la alte obiective de investiţii ale Ministerului Transporturilor.
„Cred că am făcut foarte bine că am venit la Suceava să vedem la faţa locului. Pentru că una e când ai evaluări pe hârtie şi alta e când vezi cu ochii tăi ce s-a putut întâmpla în două zile datorită furiei apelor. Ca o constatare faţă de alte zone pe care le-am văzut, cred că aveţi nişte oameni mult mai implicaţi, care în primul rând vor să pună ei umărul şi să rezolve ceea ce pot cu mijloace proprii. Venirea noastră este pentru a-i ajuta pe ei să realizeze ceea ce nu pot să facă singuri. În al doilea rând să ne apucăm de infrastructura mare, care trebuie rezolvată la nivel naţional. Şi începând de mâine o să facem o redistribuire de sume în aşa fel încât în această zonă să aducem ceva suport financiar pentru ca Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi să poată beneficia de posibilităţi mai mari de a interveni”, a spus Radu Berceanu.
Nu în ultimul rând, trebuie spus că în cursul zilei de astăzi în judeţul Suceava ar urma să fie prezent ministrul Dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea.