joi, 1 iul 2010 - Anul XV, nr. 152 (4443)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Nu se mai termină

Potop, durere, deznădejde

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Blestemul inundaţiilor pare să nu se mai sfârşească. După cumplita urgie de luni după-amiază, care a lăsat jumătate de judeţ în apă, morţi şi pagube imense, oamenii din zeci de sate s-au trezit, ieri, loviţi de o ploaie torenţială care părea că nu se mai termină. Din nou familii care şi-au părăsit în grabă casele, din nou apă de câţiva metri înălţime şi din nou oameni disperaţi că puhoaiele le-au luat agoniseala.

 

Aşa cum din păcate avertizau meteorologii încă de marţi, ieri ploile torenţiale s-au abătut iarăşi asupra unei părţi a judeţului. Cu precădere în comunele aflate între Suceava şi Rădăuţi, dar şi în localităţi din apropiere de Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc, cerul s-a rupt peste case. În Călineşti Cuparencu, de exemplu, acolo unde viitura de luni a omorât trei oameni, ieri a plouat torenţial timp de mai bine de două ore, drumuri şi case au fost fiind din nou inundate. Disperarea oamenilor era imposibil de descris în cuvinte, toată lumea gândindu-se că s-ar putea repeta coşmarul de la care nu trecuseră nici 48 de ore. Din fericire nu a mai fost dezastru, însă şi aseară oamenii stăteau cu frica în sân, o nouă ploaie putând să declanşeze urgia. Şi în Şerbăuţi ploile au inundat zeci de case, aici situaţia fiind mai gravă decât după ruperile de nori de luni 

 

Apă şi jale, la tot pasul

În localităţile în care s-au deplasat, ieri, reporterii Monitorul de Suceava problemele erau la tot pasul. Pe drumul european 85, în zona de unde se face la stânga spre Cacica, pârâul Hatnuţa se umflase din nou până la cote imense. Apa a blocat câteva ore inclusiv drumul judeţean spre Cacica, în timp ce case din Dărmăneşti, aflate la câteva sute de metri de drumul european, spre calea ferată, păreau că plutesc precum nişte bărci. Câţiva kilometri mai încolo, imediat după intrarea pe DN 2H, care duce spre Milişăuţi, apa era peste tot, terenuri agricole, case, drum, toate fiind inundate. Circulaţia a şi fost blocată o perioadă de timp, însă marea problemă era în locuinţele sătenilor.

 

Probleme mari la Milişăuţi

În satul Slobozia, arondat comunii Grăniceşti, situat înainte de intrarea în oraşul Milişăuţi, apele nu au iertat nimic. În curtea unei societăţi de mobilă maşinile din curte abia se mai vedea sub ape, iar în curţile şi în casele oamenilor apa ajunsese la un moment dat la un metru. Puţin mai încolo, după intrarea în Milişăuţi, zeci de case, pe drumul comunal spre Gura Solcii, erau şi ele inundate. Disperaţi, oamenii strigau din toţi plămânii că nimeni nu vine să îi ajute, că munca lor de-o viaţă se duce pe râpă.  Erau nemulţumiţi că primarul nu ajunsese în zonă, că pompierii nu i-au ajutat, cuvântul de ordine fiind disperarea.   

„A plouat tare, vreo două-trei ore, a coborât apa de pe câmp în sat. Grajdul se dărâmă, apa a intrat în şură, iar până acum nu a venit nimeni nici măcar să ne întrebe ceva ori să vadă situaţia”, se plângea Gheorghe Daneliuc, în vârstă de 65 de ani, stând în curtea plină de apă. Lângă el, pe cerdac, mama sa, în vârstă de 92 de ani, privea pierdută la ce este în jurul său. Totuşi, cei doi îşi făceau cruce că temelia înaltă le-a salvat casa, alţi vecini mai puţin norocoşi având locuinţele invadate de apă şi mâl.

La o primă evaluate a autorităţilor, făcută aseară, la Milişăuţi 110 case erau inundate, patru în pericol de prăbuşire şi nouă izolate.

 

„Am fugit cu toţii, apa avea trei metri, era până la becul de deasupra uşii”

După ce am mai înaintat puţin, spre Iaslovăţ, efectele ploii torenţiale erau şi mai puternice. Casele afectate erau mai puţine din punct de vedere numeric, dar pagubele erau mult mai mari, unele locuinţe fiind mutate din loc de viitură.

„A plouat torenţial şi pârâul Iaslovăţ s-a umflat, a fost o viitură de până la cinci-şase metri care a inundat zeci de case, la o primă evaluare 35-40 de locuinţe sunt afectate serios. DN 2K, spre Arbore, s-a rupt la podul peste pârâul Iaslovăţ şi podul peste Bodnăreni este afectat şi am închis circulaţia”, ne declara ieri, în jurul orei 16.00, la locul inundaţiilor, Ion Cotoară, primarul comunei Iaslovăţ.

Într-o vale situată în apropiere de pârâul umflat, mai multe case fuseseră inundate până la acoperiş, unele imobile mai mici fiind cu totul luate din loc.

„Apa mi-a distrus totul. A luat bucătăria, gardul, în casă a fost până sus, e dezastru înăuntru, nu am salvat mai nimic”, ne-a spus Vasile Tofan, unul dintre sătenii cei mai afectaţi. Omul ne povestea cu deznădejde că apele i-au mai inundat gospodăria şi în 2006 şi în 2008, însă dezastrul de acum le-a întrecut pe toate.

„A fost rupere de nori, din toate dealurile a venit apă. Am fugit cu toţii, apa avea trei metri, era până la becul de deasupra uşii, e praf tot”, relata scenele de coşmar şi Florin Horodău.

 

Trei ore de ploaie torenţială

Nu departe, Costel Strugari şi membrii familiei sale erau îngropaţi în mâl, în propria gospodărie.

„A venit ploaia pe la 11.30 şi a căzut torenţial încontinuu, trei ore. S-a umflat pârâul Iaslovăţ şi a ieşit apa peste pod, pe drum şi în case, a fost cam de un metru. Viitura mi-a luat maşina şi a trântit-o în gard, a luat şi wola”, povestea scenele de coşmar Costel Strugari, gospodar din Iaslovăţ. Tatăl său ne-a povestit că din anii 70 apa pârâului nu a mai fost atât de mare.

Câţiva kilometri după Iaslovăţ, la Arbore (unde ieri după-amiază nu se mai putea ajunge) situaţia era cel puţin la fel de gravă. Primarul comunei, Ionel Hrincescu, ne-a relatat telefonic că după o rupere de nori în toate cele trei sate ale comunei, Arbore, Clit şi Bodnăreni, erau case inundate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Potop, durere, deznădejde.
 Vizualizări articol: 1311 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 12 voturi
Potop, durere, deznădejde4.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Durata-n timp trimis de
( 1 iul 2010, 14:41:18
Pacat de munca sutelor de oameni,minte nu a existat si nici nu va exista atat timp cat natia romana crede ca viata merge tot timpul mai departe cu minciuna,furturi,inselatorii si ca eu merit si altul nu!Guvernanti?!Nu exista!Exista oameni cu facultati absolvite dupa 90"care nu au o pregatire adevarata pentru a conduce si pentru a gasi solutii!Treziti-va ca si voi incurajati prostia!Vai de copii vostri care stiu ca voi ati platit pentru ei sa obtina o diploma!Rusine hotilor!!!!Romania este moarta pentru ca prostul plateste nu invata!
2.   Adaugare trimis de
( 1 iul 2010, 21:43:35
foarte adevarat ceea ce spune ursei. as mai adauga ca natia asta se va schimba doar atunci cand se vor face schimbari de mentalitate de la o varsta frageda ... . cand elevii de gimnaziu o sa fie educati in asa fel incat o sa isi contureze un bun simt, elevii de liceu nu o sa mai bata si nu o sa injure profesorii , nu o sa se mai drogheze in coltul liceului , nu o sa mai faca sex prin baile liceului......etc. cand in cadrul universitatilor o sa se ia masuri de diferentiere intre studentii care invata si soferii de tiruri(dau un exemplu) care vin cu 5000 de euro si in 2 zile au diploma de absolvire a studiilor superioare, cand vom iuta ce e spaga(dar nu cred ca acest lucru va fi posibil la romani).......si multe altele
3.   Adaugare trimis de
( 1 iul 2010, 21:58:45
....... cand nu vom mai inchide ochii la toate magariile care se fac in jurul nostru . spre exemplu .....cat credeti ca rezista acest guvern in Serbia? pai aia ieseau in strada si protestau frate pana isi dadeau toti demisia din guvern si daca vroiau dadeau jos si pe presedinte......ala e popor de luptatori .......nu noi care iesim in fata parlamentului sa protestam si dansam pinguinul....ceva mai penibil nu ati gasit? o brasoveanca, meneito ceva?
ne meritam soarta ce sa mai..... basescu a facut-o pe aia "tiganca imputita" tiganii l-au votat ....l-a plesnit pe copilul ala (si mai lasati-ma cu pixelul albastru) ....parintii l-au votat.....v-a prostit cu mineriadele inainte de alegeri , cu economia in crestere, cu neatingerea de pensii si salarii si multe altele.....
stiind ce inundatii au fost in 2008, daca eram premier, stiind ca nu am luat nici o masura zilele astea imi depuneam demisia si imi ceream scuze de fata de oamenii aia zicand ca sunt incompetent
4.   .......... trimis de
( 2 iul 2010, 00:07:17
Doar cei care sunt afectati, stiu si inteleg ce inseamna sa pierzi totul in cateva minute....cei care nu sunt acolo si nu au familie in aceste zone, vor da din gura ca niste idioti si vor da vina pe Basescu. Multi vorbesc de "mentalitate", de toate prostiile care le fac studentii, etc. si vor spune ca asa merita. Oare in Bucuresti, cand vine potopul, ca sa spele mizeria? (am impresia ca acolo este nevoie de un uragan)
5.   Nepasare trimis de
( 2 iul 2010, 09:08:59
Primarul din com. Darmanesti in prima zi dupa inundatii (marti)a trecut fugitiv pe linga casele luate de ape si inundate pregatindu-se sa se filmeze cu sefii lui,Flutur si Boc.Nu a stat devorba deloc cu acestea sa vada lacrimile din ochi si durerea din suflet!s-a filmat departe de marele dezastru ,in zona mai putin afectata,sa dea bine la tv.In cursul zilei de marti nu a considerat ca acesti oameni ar avea nevoie de un pahar de apa!Probabil s-a gindit ca la cita apa au vazut o zi nici sete nu le este.Abea marti seara a impartit niste apa si alimente sa reziste la urmatoarea viitura daca va venii.Fiind f. generos a impartit apa si celor de la bloc din maritei ca lor nu le curge apa pe sub picioare a acestor amariti,ei pot bea si cu mil,ca de sunt caliti.Va venii din nou la viitoarele alegeri cum a facut si la cele anterioare,sa imparta cite o punguta de zahar si una de faina la fiecare batrinica sa fie sigur ca va fi ales!Atunci il vor vedea fata-n fata pe Dom. primar Chidovat!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei