Criza de personal din spitalele sucevene va lua sfârşit de anul viitor, când unităţile sanitare cu paturi din întreaga ţară vor trebui să scoată „neapărat” posturi de medici la concurs. Declaraţia a fost făcută ieri de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, în opinia căruia, pe termen scurt, se pot încheia şi contracte de prestări servicii, fapt ce ar putea soluţiona din problemele create ca urmare a lipsei de medici.
„Ar fi bine dacă aşa-numitele contracte-cadru ar fi multianuale în loc să fie reînnoite an de an, întrucât astfel s-ar crea continuitate”, a spus ministrul, care consideră că aceste contracte ar trebui încheiate cel puţin pentru o durată de doi ani.
994 de angajaţi în minus, numai la Spitalul Suceava
În judeţ, potrivit datelor contabilizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, nici un spital nu depăşeşte normativul de personal, din contra, toate se înregistrează cu un deficit substanţial de angajaţi.
Un exemplu în acest sens este Spitalul Suceava, unde diferenţa dintre numărul de salariaţi normat şi cel existent este majoră, şi anume: 284 medici prevăzuţi în schemă, dar numai 186 angajaţi, 1.132 de cadre medii necesare, dar numai 597 existente, 576 de infirmiere şi îngrijitoare prevăzute în normativ, dar numai 317 angajate, 110 personal TESA normat, dar numai 80 existent şi 131 muncitori prevăzuţi în schemă, dar numai 82 angajaţi. În total, Spitalul Suceava ar fi trebuit să aibă 2.272 de salariaţi, însă dispune de doar 1.278, rezultând un deficit de 994 de persoane.
Conform şefului DSP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, toate spitalele din judeţ ar trebui să facă angajări.