Premierul Emil Boc a venit, ieri după-amiază, într-o vizită-fulger, în localităţile Pătrăuţi şi Măriţei, grav afectate de inundaţii.
Însoţit de prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, la Pătrăuţi primul-ministru, Emil Boc, a inspectat zona în care, în două ore jumătate, apele revărsate ale unui pârâu au măturat până la temelie 15 case, pe o rază de aproximativ un km.
Boc le-a spus oamenilor adunaţi pe rămăşiţele caselor că a venit să vadă cu ochii lui amploarea dezastrului şi le-a promis că vor fi ajutaţi, în ciuda resurselor limitate.
”Am venit să vedem cu ochii noştri ce avem în rapoartele primite la Bucureşti şi situaţia e mai gravă decât în cea din rapoarte. Facem evaluarea ca să vedem cum putem sprijini, din puţinul pe care îl avem, familiile şi autorităţile locale”, a declarat primul-ministru.
Primul pas este alocarea a minimum 50 de milioane de lei vechi familiilor în care au fost decese în urma inundaţiilor. De asemenea, Boc a spus că a dat deja dispoziţie să poată fi dislocate de la Administraţia Rezervelor de Stat apă minerală, pături şi conserve pentru cei care sunt evacuaţi, ca să li se poată asigura „lucrurile elementare necesare vieţii, în perioada următoare”.
„Mâine (miercuri), în şedinţă de Guvern vom acorda minim 50 de milioane de lei ajutoare de înmormântare familiilor care au avut decese şi în funcţie de ancheta socială vom stabili de la caz la caz”, a spus Boc.
Primele ajutoare- pentru familiile care au avut decese la inundaţii
Ajutoarele băneşti vor fi acordate după ce va fi finalizată evaluarea pagubelor produse de inundaţii la nivel naţional şi tot atunci Guvernul va face demersurile necesare şi pentru a obţine un sprijin financiar de la Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, numai că pentru acest instrument procedurile birocratice sunt foarte greoaie şi îndelungate. Banii de la Fond pentru inundaţiile din 2007 au venit abia în acest an. Emil Boc a evitat să spună care este suma de care poate dispune Guvernul pentru intervenţii în caz de calamităţi, a spus doar că „nu este foarte mare”.
„Priorităţile sunt cele legate de oameni, în primul rând cei care au avut decese în familie, apoi să avem grijă de cei evacuaţi, astfel încât să putem trece perioada asta dificilă, apoi să putem să-i ajutăm pe cei la care le-au dispărut casele, şi infrastructura. După ce vom face evaluarea la nivelul întregii ţări, din ce avem vom ajuta pe toată lumea”, a afirmat premierul.
Emil Boc i-a dat primul ajutor unei femei sinistrate din Pătrăuţi
Întrebat dacă bugetarii care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor nu pot fi scutiţi, măcar pentru o perioadă de câteva luni, de reducerea salariilor cu 25 la sută, Emil Boc a răspuns că „găsim soluţii să-i sprijinim cu tot ce are statul la dispoziţie pe cei care sunt în dificultăţi, inclusiv pentru reconstrucţia caselor”, dar reducerile de salarii la bugetari nu se fac „pentru că cineva are o plăcere deosebită să reducă salariile cuiva”. „Pur şi simplu asta este situaţia ţării, dar vom trece şi peste asta, vă asigur. E mai greu, dar o să o scoatem la capăt”, s-a angajat şeful Guvernului.
Acesta a mai ţinut să le mulţumească militarilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, jandarmilor, poliţiştilor, autorităţilor locale şi judeţene, care „au fost pe baricade zi şi noapte şi au făcut eforturi să reducă amploarea dezastrului”.
După declaraţiile de presă, primul-ministru a vizitat două familii din Pătrăuţi ale căror case au avut de suferit din cauza inundaţiilor. Uneia dintre femei i s-a făcut rău şi a fost ţinută să nu cadă şi a fost ajutată să-şi revină de primul-ministru.
După ce a vizitat localitatea Pătrăuţi, Emil Boc a mers la Măriţei, unde a vizitat o casă unde locuiesc trei familii, grav afectată de ape. Unul dintre locatari, Nicolae Martiniuc, i-a spus premierului că şi-a dus copiii la vecini şi i-a cerut acestuia sprijin pentru refacerea locuinţei.
La Măriţei, Boc a fost surprins de o furtună puternică, iar după ce a vizitat locuinţa afectată de viituri, premierul a plecat spre Dorohoi.