„Ziua Drapelului Naţional” a fost marcată la finele săptămânii trecute şi la Suceava, sărbătoarea fiind organizată în două etape, mai întâi vineri seară şi apoi sâmbătă dimineaţă.
În seara de vineri a fost organizată ceremonia de coborâre a drapelului României arborat în Piaţa Tricolorului de lângă Prefectură şi de depunere a acestuia în Biserica „Sfânta Înviere” din Suceava, unde s-a organizat slujba de sfinţire. A urmat, sâmbătă, la ora 9.00, ceremonia publică de înălţare de drapelului României, în aceeaşi Piaţă a Tricolorului.
În faţa a numeroşi participanţi (reprezentanţi ai Prefecturii, ai primăriei, ai partidelor politice, ai diferitelor instituţii, membri ai asociaţiilor de cadre militare în activitate, în rezervă sau în retragere, veterani de război, elevi şi studenţi etc.) s-a desfăşurat un grandios ceremonial militar, asigurat de Centrul Militar Judeţean Suceava, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava şi Jandarmeria Suceava.
Garda drapelului cu drapelul de luptă, garda de onoare, garda purtătoare a drapelului arborat, fanfara primăriei, garda la locul de arborare a drapelului României şi şiruri de onoare au format Detaşamentul de onoare care a asigurat ceremonialul militar.
Ca element inedit, în locul în care s-a desfăşurat ceremonialul au fost expuse şase drapele din timpul celor două războaie mondiale.
Sărbătorirea “Zilei Drapelului Naţional” în fiecare an, în ziua de 26 iunie, a fost decisă prin Legea nr. 96/1998, deoarece, în 1848, în aceasta zi a fost emis Decretul nr. 1 al Guvernului Provizoriu al Ţării Româneşti, prin care tricolorul roşu-galben-albastru devenea Drapel Naţional.