Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 28 iun 2010 - Anul XV, nr. 149 (4440)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Inundaţii

Apa s-a războit iar cu oamenii din Boroaia şi Ulma

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Boroaia, sat de oameni gospodari unul şi unul, a fost iar loc de pelerinaj pentru autorităţi şi ziarişti, dar nu la inaugurări de diverse proiecte de modernizare a satului, de care nu duce lipsă, ci pentru că după ploile torenţiale din ultimele zile apa a inundat iar casele sătenilor.

Peste 500 de oameni izolaţi din cauza a două drumuri rupte şi şapte gospodării afectate, un km de drum judeţean şi 500 de metri de drum naţional blocate, zece fântâni afectate era bilanţul de ieri dimineaţă, de la Boroaia, situaţie care ar fi putut fi evitată dacă un simplu canal colector aflat în administrarea Serviciului de Gospodărire a Apelor ar fi fost decolmatat şi ar fi preluat debitele crescute ale pâraielor.

Nicu Miron a cumpărat o casă în satul Bărăşti, din comuna Boroaia, în 2001. La cei 67 de ani nu-l mai miră şi nici nu-l mai pot lovi multe lucruri, dar nu-şi poate alina suferinţa de a-şi vedea iar munca invadată de apă. Are o casă frumoasă, la stradă, cu crini regali şi trandafiri în grădină şi arcade de zorele mov la uşa pe al cărei prag sunt puşi saci de nisip, în încercarea disperată de a stăvili apa.

„Din 2001, de când am cumpărat casa, este a cincea oară când mă inundă şi a doua oară anul acesta. Nu mai pot”, ne-a spus omul resemnat.

Vecinii săi sunt în aceeaşi situaţie. Fac echipă cu militarii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, cu jandarmii şi cu cei din Serviciul Voluntar de Urgenţă Boroaia, care se chinuiesc să le scoată apa din case şi curţi şi să salveze ce se mai poate.

Câţiva kilometri mai încolo, la Moişa-Suseni, singurul drum de acces dinspre cătun spre sat a fost distrus pe o porţiune de 200 de metri, făcând ca 460 de persoane, un canton silvic şi o şcoală generală să rămână izolate. Pompieri, jandarmi, silvicultori şi câţiva localnici, cu utilaje de la Vivat Construct, erau de dimineaţă la lucru şi încercau cu crengi tăiate şi balast să refacă drumul, măcar pietonal. Asta sub privirile atente ale altor săteni, preocupaţi ca militarii să-şi facă bine treaba.

 

Sătenii cărora le-au fost inundate gospodăriile vor să dea în judecată SGA

La Moişa-Boboceni, un pod construit în anii ’60 pe drumul comunal a cedat sub presiunea apelor furioase şi a lăsat izolate 80 de persoane, un canton silvic şi mănăstirea de maici Boboceni. Aici l-am găsit şi pe primarul de Boroaia, Vasile Berariu, împreună cu câţiva militari de la ISU, aşteptându-l pe prefectul Sorin Arcadie Popescu. Localnicii, doar în inspecţie, cu mâinile la spate sau cu palmele puse la cald subsuoară.

Primarul ne-a spus, supărat, că principala cauză a inundaţiilor care îi afectează an de an comuna este aceea că unul dintre canalele aflate în administrarea SGA, Seaca, nu a putut prelua debitul mare de apă din cauza colmatării excesive. Acest lucru a obturat un alt canal, Rîşca, aflat în administrarea primăriei, ceea ce a dus la revărsarea apelor. „Din 1980, de când a fost construit canalul Seaca, au fost depuse aluviuni cu grosime de aproximativ doi metri şi de atunci şi până în prezent au avut loc doar intervenţii de cosmetizare. Abia în anul 2009, în urma nenumăratelor insistenţe ale Primăriei Boroaia, au fost începute câteva lucrări, care au fost sistate în luna octombrie a anului trecut. Din 2005 până în prezent, în fiecare an o parte dintre gospodăriile din satul Bărăşti au fost inundate din aceeaşi cauză - nedecolmatarea corespunzătoare a canalului Seaca şi incapacitatea preluării apelor, de către acest canal, provenite din canalul Râşca”, a arătat primarul Bereanu.

Acesta a mai spus că sătenii care au avut de suferit an de an din cauza indolenţei Serviciului de Gospodărire a Apelor intenţionează să dea această instituţie în judecată şi să solicite despăgubiri pentru bunurile care le-au fost distruse de inundaţii.

 

Ieri, la ora 14.00, s-a reluat circulaţia pe drumurile afectate

De altfel, o delegaţie a Consiliului Local Boroaia şi a sătenilor care au avut de suferit i-a pregătit, ieri, prefectului Popescu, întreaga documentaţie cu solicitările comunităţii şi constatările făcute de instituţiile statului, în perioada 2005-2010, pe problemele arătate.

Demnă de menţionat este operativitatea cu care au intervenit jandarmii, ISU, silvicultorii şi pompierii voluntari la Boroaia, Ulma - aici apele au rupt un drum, şi la Todireşti, unde de ieri dimineaţă patru echipe caută o femeie luată de pârâul Soloneţ.

La Boroaia, grupa operativă a ISU a fost condusă de inspectorul şef,  col. Ion Burlui Ion, şi a intervenit cu patru autospeciale şi patru motopompe pentru evacuarea apei.

Ieri după amiază, la ora 14.00, prefectul Sorin Arcadie Popescu ne-a comunicat că drumurile au fost refăcute şi circulaţia reluată, însă avertizarea cod galben a fost prelungită până marţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Apa s-a războit iar cu oamenii din Boroaia şi Ulma.
 Vizualizări articol: 5365 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Apa s-a războit iar cu oamenii din Boroaia şi Ulma5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Doamne Fereste!!! :( trimis de
(28 iun 2010, 12:24:12
Singurul lucru de caree mai aveam nevoie... de inundatii..., si in rest avem de toatesad
2.   Intrebare trimis de
(28 iun 2010, 14:58:41
Unde-i Fluturashul acum ??????? Unde-i dragul de el inotind in apa cu cizme de cauciuc ca acum 2 ani ???? Acum, ca nu-i campanie electorala in 2010, il doare-n c.u.r. de tragediile oamenilor inundati din judet !!! Il mai voteaza pupaza din tei la urmatoarele alegeri...
2.1  RE: Intrebare trimis de
(28 iun 2010, 15:57:10
Flutur muta oul. Iarasi.happy
3.   Indolenta trimis de
(28 iun 2010, 16:31:20
cei de la sga, in frunte cu zeus ioan si cu subalternii INGINERI merg la barasti doar sa-i incaseze pe cei de la vivat construct (care si ei au blocat un brat al moldovei sa le fie mai usoara exploatarea de balast). sga e un negustor de balast. inainte de anii 90 principala lor preocupare erau indiguirile si lucrarile de regularizare ale albiilor de rauri. poate cineva din guvern le va modifica si lor statutul...
4.   Noi inundatii in dupa-amiaza asta trimis de
(28 iun 2010, 21:56:36
paraiele botosana si solonet si-au iesit din matca si au inundat localitatile cacica, partesti, humoreni, comanesti, solonet, todiresti.....ca si acum doi ani......nimeni de la sga nu a trecut de atunci sa vada ce fel de indiguiri sunt necesare, ce trebuie facut ca sa se previna si reduca pagubele.....ei vand prundis si stau la birou.....terenuri agricole si sute de case sunt inundate.......solonetul a rupt sute de metri patrati din terenurile de pe linga cursul apei.....oare nu cu asta trebuie sa se ocupe specialistii de la ape???!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei