Criza vaccinurilor pediatrice va lua sfârşit luna viitoare, a anunţat Ministerul Sănătăţii, care a informat că cele un milion de doze de vaccin antituberculoză (BCG), achiziţionate cu ajutorul Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), vor ajunge în România în maxim zece zile, astfel că din iulie medicii vor putea începe administrarea serului.
„UNICEF a anunţat conducerea Ministerului Sănătăţii că urmează să livreze dozele de vaccin BCG la începutul lunii viitoare. Astfel, începând din iulie, se va putea asigura recuperarea la vaccinare a celor aproximativ 60.000 de nou-născuţi din perioada februarie – iunie 2010. De asemenea, vom derula, fără disfuncţionalităţi, vaccinarea tuturor nou-născuţilor din următoarele şase luni, aşa cum este prevăzut în Programul naţional de imunizări”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, cu precizarea că MS va transmite, zilele acestea, direcţiilor de sănătate publică, procedura prin care se organizează vaccinarea copiilor.
Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Serul este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit.
Criza de vaccin împotriva tuberculozei durează din primăvară
Criza de vaccin BCG a apărut în primăvară, după ce producătorul român, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino, nu a mai primit autorizaţie de producţie. La propunerea ministrului Cseke Attila, Executivul a aprobat o hotărâre de Guvern pentru achiziţionarea de vaccin BCG cu sprijinul UNICEF, bugetul alocat pentru achiziţia dozelor de vaccin fiind de 81.732,50 USD.
În judeţ, la începutul lui iunie, potrivit evidenţelor Direcţiei de Sănătate Publică, 2.110 bebeluşi figurau ca restanţieri la administrarea vaccinului BCG împotriva tuberculozei. Lipsa serului i-a determinat pe unii părinţi să încerce să-l achiziţioneze din străinătate, contra unor sume de câteva sute de euro, preţul incluzând şi o ladă frigorifică în care urma să fie transportat serul.
„Eu recomand să se aştepte. Dacă nu sunt aduse în condiţii de siguranţă şi nu sunt administrate în condiţii optime, atunci îi vaccinează cu apă de ploaie” a declarat la vremea respectivă, şeful DSP Suceava, medicul Alexandru Lăzăreanu, care a ţinut să precizeze că vaccinurile se pot administra şi mai târziu chiar dacă, în mod normal trebuie respectat calendarul de imunizare, tocmai pentru a feri din timp copilaşii.