Începând cu data de 1 iulie, gunoaiele fălticenenilor vor ajunge în depozitul de deşeuri menajere de la Târgu Neamţ. Această măsură nu îi afectează pe locuitorii urbei de pe Şomuz, contravaloarea transportului de 280 lei/cursă (fără TVA) fiind suportată din bugetul local până la 1 ianuarie 2011.
Conform prevederilor Directivei 1999/31/CE privind depozitarea deşeurilor, transpusă în legislaţia românească prin HG 349/2005, la data de 16 iulie 2010 expiră perioada acordată depozitului neconform de la Fălticeni de depozitare a deşeurilor menajere. În consecinţă, depozitul de la Antileşti – Fălticeni, aflat în proprietatea municipiului Fălticeni, îşi încetează activitatea şi, în situaţia în care depozitul ecologic de la Moara nu este operaţional, se impune transportul deşeurilor colectate la un depozit funcţional. Iniţial, pentru transportul gunoiului la Târgu Neamţ operatorul sistemului de colectare, transport şi depozitare a reziduurilor solide de pe raza municipiului Fălticeni S.C. Goscom S.A. a solicitat 390 lei/cursă (fără TVA), dar în urma analizelor făcute de administraţia locală şi a alocărilor financiare s-a ajuns la concluzia că un tarif de 280 lei cursă ar acoperi cheltuielile directe ale operatorului. Conform primarului Vasile Tofan, suma maximă pe care o poate suporta bugetul local pentru transportul deşeurilor în judeţul vecin este de 50.000 lei /lună.
Taxă de salubritate pe locuitor
„Chiar dacă preţul de depozitare la Târgu Neamţ este de patru ori mai mare ca la Fălticeni, chestiunea gravă este că facturăm 3500 de metri cubi lunar şi în realitate se transportă dublu. Închipuiţi-vă ce înseamnă povestea asta când luăm drumul Neamţului. După finalizarea gropii de la Moara, noi tot plimbăm gunoiul pe aproximativ aceeaşi distanţă, pe un drum mai prost. Vor fi cel puţin cinci drumuri zilnic. Până la data de 1 ianuarie, toată lumea trebuie să plătească gunoiul în forma actuală, iar de la această dată vom ajunge să punem taxă de salubritate pe locuitor, de la cel care se naşte până la cel care se duce la cele veşnice. O să facem un calcul şi o să vedem cât este taxa de salubritate”, a declarat primarul Vasile Tofan.
Pe lângă neplata facturilor către societatea de salubritate, şeful excutivului fălticenean a recunoscut că foarte mulţi dintre cetăţenii oraşului încearcă „tot felul de forme” pentru a nu plăti gunoiul. Acesta a dat ca exmplu situaţii în care familii declară la Goscom că sunt formate din doi membri, în timp ce la subvenţiile pentru gaz metan aceleaşi familii au chiar şi cinci până la opt membri.
Conform evidenţelor Goscom, populaţia municipiului Fălticeni este de 18.200 de locuitori (faţă de peste 30.000 câţi sunt în evidenţele administraţiei locale), „iar în oraşul Fălticeni nu s-a născut nici un copil de cinci ani. În cinci ani nu am avut nici o familie care să vină să spună că mai are o persoană pentru care trebuie să plătească gunoi. Avem de încasat de la populaţie peste 4,3 miliarde de lei. Dacă la apă te mai ameninţă cu închiderea, la gunoi nu avem cu ce ameninţa”, a declarat Arald Drăgan, director Tehnic la Goscom SA.