De la 1 iulie, fălticenenii vor plăti cu 15 % mai mult pentru apa potabilă consumată şi pentru canalizare - epurare.
Decizia de a majora preţul apei potabile aparţine Consiliului Local, la iniţiativa primarului Vasile Tofan, şi a fost adoptată în şedinţa deliberativului de joi, 23 iunie. Pentru creşterea tarifelor au votat, alături de consilierii PD-L, PNL, PRM, şi o parte din consilieri PSD.
În fiecare an, tarifele vor fi ajustate
Municipiul Fălticeni este membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară – “Asociaţia Judeţeană pentru Apă şi Canalizare Suceava”, iar strategia de tarifare inclusă în contract se bazează pe tarife unice la nivelul operatorului regional pentru apa potabilă, respectiv pentru canalizare – epurare. Aceste tarife se vor ajusta în fiecare an la data de 1 ianuarie, atât cu inflaţia prognozată pentru anul de calcul, cât şi în termeni reali pentru a asigura o dezvoltare durabilă a operatorului, realizarea de investiţii pentru a îndeplini cerinţelor directivelor europene, precum şi accesarea de fonduri.
Potrivit prevederilor Statutului Asociaţiei Judeţeană pentru Apă şi Canalizare Suceava, a clauzelor Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi a notei de fundamentare întocmită de operatorul ACET SA Suceava cu privire la introducerea tarifului unic, de la 1 iulie 2010 fălticenenii vor plăti 2,65 lei/m.c. fără TVA pentru apă potabilă şi de 1,39 lei /m.c. fără TVA pentru canalizare-epurare. Până la această dată, preţurile pentru serviciile de alimentare cu apă şi canalizare sunt de 2,42 lei fără TVA pentru apă potabilă şi 1,1 lei pentru serviciile de canalizare – epurare.
18 milioane de euro pentru Fălticeni
Aşa cum am aflat de la Vasile Tofan, primarul municipiului Fălticeni, prin proiectul derulat de Asociaţia Judeţeană pentru Apă şi Canalizare Suceava, urbei de pe Şomuz îi vor reveni pentru extinderea şi modernizarea sistemului de apă – canal – epurare, 18 milioane de euro.
“Singura modalitate de a continua modernizarea reţelelor de apă potabilă şi canalizare, de a realiza extinderi şi a moderniza staţiile de captare Baia 1 şi Baia 2, precum şi staţia de epurare, este acest proiect. După faza proiectului SAMTID la care Fălticeniul a fost frustrat, pentru că am avut acces la o sumă mai mică decât s-ar fi cuvenit, s-au redus o parte din pierderi, dar nu s-a reuşit să scăpăm de problemele dureroase”, a spus Vasile Tofan.
(27 iun 2010, 03:54:22