Condiţiile meteorologice nefavorabile au făcut ca numărul pelerinilor prezenţi ieri la Slujba de Sânziene oficiată la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava să fie cu mult mai mic decât cel de anul trecut. Potrivit estimărilor făcute de jandarmi, care au asigurat buna desfăşurare a slujbei de Sânziene şi a procesiunii de binecuvântare a oraşului, la Hramul Sucevei au fost prezenţi aproximativ 5.000 de pelerini, în condiţiile în care anul trecut numărul acestora a fost de circa 20.000. Pelerinii veniţi să se roage şi să atingă racla cu moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava au ajuns la mănăstire încă de miercuri seara, unde au aşteptat până în cursul dimineţii zilei de ieri pentru a participa la slujba prilejuită de sărbătorirea hramului lăcaşului de cult.
Slujba arhierească a început în jurul orei 9:00, când deja curtea mănăstirii era plină de credincioşi. Pentru al treilea an consecutiv, slujba de Sânziene a fost oficiată de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen şi de Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, împreună cu un numeros sobor de preoţi.
La sfârşitul slujbei arhiereşti, ÎPS Pimen a citit mesajul transmis de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române. În mesaj, Patriarhul Daniel i-a îndemnat pe enoriaşi să păstreze credinţa sfinţilor şi să o transmită mai departe generaţiilor viitoare.
La rândul său, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, a vorbit despre însemnătatea celor doi sfinţi cinstiţi ieri: Sf. Ioan Botezătorul şi Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. ÎPS Teofan a amintit că cei doi sfinţi s-au jertfit pentru credinţă la o vârstă tânără, motiv pentru care le-a solicitat tinerilor prezenţi la slujbă să fie cât mai puternici în credinţă.
La slujbă au fost prezente şi mai multe personalităţi ale Sucevei, printre care primarul Ion Lungu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vasile Ilie şi subprefectul Angela Zarojanu.
Mii de oameni s-au rugat la racla cu sfintele moaşte şi au participat la procesiune
Racla cu sfintele moaşte a fost scoasă din mănăstire încă de miercuri noaptea, fiind depusă sub un baldachin în curtea lăcaşului de cult, unde mii de credincioşi au venit să se închine şi să se roage pentru a li se rezolva problemele. Potrivit estimărilor, de miercuri seara şi până joi dimineaţa, la moaştele Sf. Ioan cel Nou Suceava s-au închinat circa 3.500 de pelerini, în cursul zilei de ieri adăugându-se alte 4.000 de persoane.
După slujba arhierească, racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava a fost scoasă din curtea mănăstirii şi purtată pe străzile municipiului într-o procesiune la care au luat parte câteva mii de credincioşi. Racla a fost purtată de mai mulţi preoţi pe umeri, pe principalele străzi ale municipiului, cu opriri în dreptul mai multor biserici, respectiv Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou”, Biserica „Sf. Înviere”, Biserica „Sf. Gheorghe” (Mirăuţi), Biserica „Sf. Dumitru”, Biserica „Sf. Nicolae”, Catedrala „Naşterea Domnului” (Mărăşeşti), Biserica „Naşterea Maicii Domnului” (Tribunal) şi înapoi la mănăstirea suceveană. La fiecare biserică, procesiunea era întâmpinată de alte câteva sute de oameni, credincioşii înghesuindu-se să atingă racla şi să fie stropiţi cu agheasmă de către preoţi.
(25 iun 2010, 14:49:22