Cerşetorii veniţi ieri în jurul Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava pentru a stârni mila credincioşilor, atraşi ca în fiecare an de faptul că marea sărbătoarea a Sânzienelor aduce foarte multă lume în zonă, au intrat unul după altul pe mâna jandarmilor, oamenii legii scoţându-i din mulţime şi amendându-i pe cei care întindeau mâna, deşi erau apţi de muncă. În total, în timpul procesiunii de ieri, au fost aplicate nouă amenzi pentru cerşetorie, în multe cazuri fiind vorba de vechi clienţi ai oamenilor legii.
Un caz aparte a fost cel al unui cerşetor din Dorohoi-Botoşani, care încerca să stârnească mila oamenilor aşezat într-un cărucior, în genunchi, cu rotulele acoperite cu ciorapi, mimând astfel faptul că ar fi invalid. În realitate, individul, un anume Vasile Lazariuc, de 29 de ani, era perfect sănătos, stârnind hohote în jurul său când, la solicitarea jandarmilor, s-a ridicat în picioare din căruciorul improvizat special pentru „munca” pe care o prestează.
Printre cei amendaţi de jandarmi se mai găseşte o femeie în vârstă de 29 de ani din Pătrăuţi, care încerca să sensibilizeze trecătorii ţinând în braţe un bebeluş de un an de zile, o femeie de 41 de ani care ţinea la vedere un picior bandajat, spunând că a fost operată recent, însă în realitate nu avea nimic, sau un tânăr de 28 de ani din Botoşani care se plângea că are acasă patru copii în îngrijire şi o mamă oarbă.
„Scopul nostru nu a fost de a sancţiona cât mai mulţi cerşetori, de aceea am şi pus accent pe prevenire, amendându-i doar pe cei care au ignorat avertismentele noastre, de a nu mai încerca să stârnească mila publicului”, a declarat căpitanul Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, subliniind şi că amenzile au vizat persoane apte de muncă, în nici un caz invalizi sau oameni cu alte grave probleme de sănătate.
Cerşetorii depistaţi au fost amendaţi cu câte 100 de lei, jandarmii supraveghindu-i apoi pentru a se asigura că nu se întorc la întins mâna.
Printre cerşetorii depistaţi ieri de jandarmi se găsesc indivizi cu domiciliile în Paşcani şi Bacău, unii dintre ei fiind „voiajori” care se deplasează dintr-o localitate în alta, în locurile unde au loc manifestări la care se adună un public numeros.