Cu doar o zi înainte de începerea Zilelor Sucevei, primarul Ion Lungu a prezentat un bilanţ al realizărilor şi nerealizărilor din cei doi ani care au trecut de la realegerea sa în calitate de edil-şef al municipalităţii.
Investiţii de peste 100 de milioane de euro din fonduri europene
“Astăzi se împlinesc doi ani de la preluarea celui de-al doilea mandat de primar al Sucevei. Eu zic că sunt realizări şi în aceşti doi ani de mandat, în ciuda crizei economice care ne-a afectat şi se resimte în continuare.
În primul rând, Suceava a fost declarată pol de dezvoltare urbană, şi nu întâmplător, ci ca urmare a administrării bune din primul an de mandat, în care indicatorii economici şi potenţialul de dezvoltare urbană ne-au permis accesarea acestor fonduri nerambursabile de 22,4 milioane de euro, alegerea fiind făcută pe bază de punctaje şi criterii. Suntem primii pe ţară care au depus Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, cu cele cinci componente ale sale, de modernizare a zonei centrale a oraşului, cu tot cu două parcări subterane, refacerea a 14 străzi din Suceava, modernizarea iluminatului public pe principala arteră de circulaţie, de la intrarea dinspre Fălticeni până la ieşirea spre Botoşani, realizarea unui centru de susţinere a tradiţiilor bucovinene şi montarea a 87 de camere video de supraveghere în zone publice, pentru sporirea siguranţei cetăţenilor”, a declarat, ieri, şeful municipalităţii sucevene.
Cei doi ani de mandat au stat şi sub semnul lucrărilor ISPA, de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare, precum şi a staţiei de tratare-epurare, în valoare de 52 de milioane de euro, care va fi finalizat la finele acestui an, municipiul Suceava fiind prins cu aproximativ 35 de milioane de euro şi în etapa a II-a.
Transferul iluminatului public de la E-ON la Primărie, pe o sumă modică, a fost un alt pas important, care a permis accesarea de fonduri europene pentru modernizarea sa.
Un alt proiect important ale cărui baze au fost puse în aceşti doi ani este modernizarea Cetăţii de Scaun a Sucevei, în valoare de 14 milioane de euro, realizat în colaborare cu Consiliul Judeţean Suceava.
“Am avut norocul şi inspiraţia să accesăm foarte multe fonduri europene, avem proiecte europene de peste 100 de milioane de euro, unele dintre ele în lucru, altele în faza de licitaţie”, a precizat Lungu, care consideră bilanţul a doi ani de mandat drept unul pozitiv.
Lucrări de modernizare a infrastructurii subterane şi supraterane
O altă realizare de mare importanţă pentru Suceava este demararea lucrărilor la ruta ocolitoare, pe traseul E85 – Moara – Mihoveni – Pătrăuţi – E85, spre Siret, pentru care, în ultimii doi ani au fost atrase de la Guvern finanţări de 800 de miliarde lei vechi, plus alte 98 de miliarde de lei vechi pentru exproprieri. Ion Lungu şi-a exprimat dorinţa ca până la finele anului să fie realizaţi 5 km din totalul de 13 km ai rutei ocolitoare a Sucevei.
Sunt în curs de finalizare lucrările de modernizare şi reabilitare a străzii Cernăuţi, lucrare care a costat municipalitatea aproximativ două milioane de euro, care va fi deschisă circulaţiei în totalitate din luna august, după zece ani de când stă închisă.
Tot în ultimii doi ani au fost făcute cele mai mari investiţii, de peste 15 milioane de euro, în modernizarea reţelelor de transport şi distribuţie a energiei termice, inclusiv a punctelor termice, care furnizează apă caldă non-stop.
Cu bani din bugetul local au fost reparate prin asfaltare peste 20 de străzi din toate cartierele Sucevei, au fost modernizate trotuarele din cartierele George Enescu, Iţcani şi Burdujeni, în acelaşi timp fiind extinse şi modernizate parcările din faţa magazinului Bucovina şi cea a Primăriei Suceava.
Pentru fluidizarea traficului rutier din municipiu a fost realizat şi este în curs de aplicare Studiul de Trafic, care prevede realizarea de sensuri unice pe 57 de străzi, din care pe 17 străzi se circulă deja pe un singur sens.
Locuinţe noi şi blocuri reabilitate termic
În cei doi ani de mandat au fost finalizate şi 120 de locuinţe ANL şi pentru chiriaşii evacuaţi din casele naţionalizate, alte 80 de apartamente ANL, care vor fi construite tot în zona Metro, fiind în faza de licitaţie.
Prin program naţional de reabilitare termică au fost anvelopate termic 16 blocuri, cu 530 de apartamente, iar în 2010, din cele 18 blocuri propuse spre reabilitare termică, au fost acceptate în programul naţional 13 blocuri.
Finalizarea blocurilor 20, 21 şi 22, de la intrarea în Suceava dinspre Fălticeni, a scăpat oraşul de priveliştea jalnică a celor trei blocuri care au fost lăsate în paragină la scurt timp după ce au fost începute, în anii ’90.
Pentru asigurarea mai multor locuinţe, s-au identificat 172 de parcele de teren a câte 300 de mp, care vor fi acordate tinerilor de până în 35 de ani, pentru construirea de locuinţe, pe Dealul Tătăraşi, în vreme ce în celălalt cartier pentru tineri, de pe Dealul Mănăstirii, sunt în curs de finalizare lucrările la reţelele de utilităţi.
Investiţii în şcoli şi grădiniţe
Investiţiile în învăţământul sucevean au continuat în această perioadă, fiind inaugurate o grădiniţă nouă, de 300 de locuri, pe strada Slătioarei, în cartierul Obcini, o grădiniţă cu program prelungit, cu 390 de locuri, pe strada Tineretului, în Burdujeni, în vreme ce alte două grădiniţe, “Aşchiuţă” şi „Prichindelul”, au fost modernizate şi extinse.
În prezent se lucrează la realizarea unui campus sportiv la Liceul cu Program Sportiv, iar la Şcoala Gen. Nr. 9 Obcini a fost dată în folosinţă o sală de sport modernă, cu o capacitate de 150 de locuri.
Locuri de muncă şi facilităţi pentru populaţie
Prin sprijinul acordat investiţiilor private, în Suceava, în ultimii doi ani s-au creat aproximativ 3000 de noi locuri de muncă, în special prin deschiderea Iulius Mall, Galleria Mall, Billa şi Penny Market.
S-au acordat abonamente gratuite la un număr mare de pensionari, elevi şi studenţi, iar săptămânal, pentru relaxarea sucevenilor, săptămânal, Fanfara Municipiului a oferit spectacole în foişorul din Parcul Central, modernizat anul trecut.
Străzile distruse şi problema încălzirii oraşului, principalele probleme nerezolvate
“O problemă majoră, care interesează pe majoritatea sucevenilor, este încălzirea oraşului. După două tentative eşuate de privatizare a societăţii de termoficare, urmează ca anul acesta să promovăm o soluţie de construire a unei centrale noi, dimensionate la necesarul de energie termică pentru încălzirea celor aproximativ 24.000 de locuinţe racordate la sistemul centralizat”, a spus primarul Sucevei, făcând şi un bilanţ al nerealizărilor.
O problemă foarte importantă, dar care este în curs de rezolvare este cea de realizare a unui depozit ecologic pentru deşeuri, la Moara, groapa de gunoi a oraşului fiind închisă de la finele anului 2008.
“Nu în ultimul rând, starea deplorabilă a majorităţii străzilor din municipiul Suceava, afectate de lucrările ISPA şi de cele de termoficare ori de înlocuire a reţelelor de gaz metan şi energie electrică, rămâne una din principalele probleme care nu au fost încă rezolvate, dar vor fi, începând din a doua parte a anului 2010 şi în special în 2011, când vor fi realizate ample lucrări de refacere a străzilor municipiului”, a precizat Lungu, care în bugetul pe anul 2010 a prins 200 de miliarde lei vechi pentru lucrări de asfaltare, în vreme ce câteva milioane de euro vor fi folosite anul viitor pentru modernizarea principalei artere de circulaţie, lărgirea şi asfaltarea străzii Mitropoliei şi a încă şase străzi din cartierele Sucevei.
(24 iun 2010, 11:40:23