Suceava rămâne unul dintre principalele judeţe sursă ale României care livrează infractori în străinătate, în special în Italia, Grecia, Germania, Austria şi Marea Britanie, potrivit unei evidenţe informatizate a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava cu persoane din judeţ care se deplasează în străinătate în vederea comiterii de infracţiuni sau care au comis fapte ilegale pe teritoriul altor state.
La sfârşitul lui 2009, în evidenţele poliţiei figurau nu mai puţin 1159 de suceveni infractori peste hotare.
De la furturi, la prostituţie şi trafic de droguri
Potrivit datelor care ne-au fost puse la dispoziţie de purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, inspectorul principal Gabriel Panţiru, cele mai multe fapte comise de suceveni în străinătate sunt furturile, urmate de tâlhării.
În 2008 şi 2009, printre principalele genuri de infracţiuni comise de suceveni pe teritoriul altor state se număra şi traficul de droguri (4,5% în 2008, 9% în 2009).
Traficul de persoane, falsurile, prostituţia, proxenetismul şi migraţia ilegală completează gama de fărădelegi comise de suceveni la mii de kilometri depărtare de casă.
În cursul anului trecut, au fost semnalate IPJ Suceava datele a nu mai puţin de 307 persoane din judeţ care au comis infracţiuni în străinătate.
Dacă în 2005-2006, cei mai mulţi suceveni puşi pe fărădelegi în Occident proveneau din zona Rădăuţi, în 2007, 2008, 2009, locurile s-au inversat, iar în fruntea zonelor din care erau infractorii suceveni a trecut municipiul Suceava, urmat de Rădăuţi, oraşul Vicovu de Sus şi municipiul Fălticeni.
74 de suceveni alungaţi din străinătate, monitorizaţi de poliţie
La nivelul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Suceava există un compartiment special înfiinţat pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor săvârşite de cetăţeni români în străinătate.
Poliţiştii deţin şi o evidenţă informatizată cu suceveni care au fost expulzaţi/îndepărtaţi din străinătate, fiind monitorizate 74 de astfel de persoane.
„În cadrul cooperării poliţieneşti internaţionale, în perioada 2005-2010, poliţiştii desemnaţi pe această linie de muncă au desfăşurat activităţi de verificare sau identificare într-un număr de 552 de dispoziţii privind 690 persoane suspecte de comiterea unor fapte antisociale şi 102 informări privind 207 persoane cercetate/arestate pe teritoriul altor state”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, inspectorul Gabriel Panţiru.
În urma informaţiilor obţinute de poliţiştii suceveni, a precizat Panţiru, au fost transmise autorităţilor străine de aplicare a legii, prin canalele de cooperare internaţională, 184 de informări cu privire la 215 persoane care se deplasează în străinătate în vederea comiterii de infracţiuni şi bunurile comercializate de către acestea, susceptibile că provin din activităţi infracţionale, precum şi la potenţialele victime ale traficului de persoane.
Avertisment: infractorii „specializaţi” în străinătate se întorc acasă
În cursul anului trecut, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale (SIC) din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, comisarul Manuel Bordeian, mărturisea că pe lista de riscuri anticipate luate în calcul de structura pe care o conduce se numără şi posibilitatea creşterii numărului de infracţiuni comise de sucevenii care se vor întoarce din străinătate, ca urmare a înăspririi regulilor pentru imigranţi.
Bordeian preciza că se aşteaptă ca sucevenii certaţi cu legea să se întoarcă acasă şi să continue să comită infracţiuni, de data aceasta cu moduri noi de operare, „importate” din străinătate.
Şeful SIC Suceava declara şi că se aşteaptă ca unii infractori să se întoarcă în ţară doar pentru a încerca să dea aşa-zisele lovituri „la pont”, după care să se plece din nou în străinătate.