Chiar dacă ieri a fost foarte frig pentru această perioadă, temperaturile din termometre depăşind cu puţin 10 grade Celsius, şi a plouat toată ziua, circa 2.000 de credincioşi din Suceava, dar şi din alte judeţe, Maramureş, Botoşani, Iaşi, au venit în pelerinaj la moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.
Mulţi dintre credincioşi au rămas şi la slujba de priveghere, care a început aseară, la ora 18:00, şi a fost oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
Criza şi frigul, impediment pentru pelerini
O parte dintre credincioşi s-au aşezat la rând pentru a ajunge la racla cu moaştele Sf. Ioan cel Nou, aşezată sub baldachinul din curtea mănăstirii, raclă care a fost scoasă tot ieri din mănăstire. Alţii au venit doar pentru slujba de priveghere, urmând ca astăzi să atingă sfintele moaşte. Lângă racla cu sfintele moaşte s-a aflat în permanenţă un preot care a primit pomelnicele de la credincioşii care se închinau la Sfântul Ioan cel Nou, iar un copil a oferit flori de sânziene pelerinilor, plante considerate tămăduitoare.
Înainte de ora 18:00, a sunat toaca, apoi au bătut clopotele în clopotniţa mănăstirii. Oamenii, adăpostiţi sub umbrele, saci de nailon sau sub pături, s-au apropiat de scena care devenise un mic altar pe care s-a săvârşit slujba de priveghere de către ÎPS Pimen, împreună cu un sobor de preoţi.
Jandarmeria a asigurat ordinea
Moaştele Sfântului au fost scoase din mănăstire ieri dimineaţă, în jurul orei 5:30, prilej cu care s-a citit şi Acatistul Sfântului. Odată aşezată sub baldachin, racla, alături de care se afla şi icoana Sf. Ioan cel Nou „îmbrăcată” în margarete albe, a fost atinsă de mii de credincioşi. Ordinea în mănăstire a fost asigurată de jandarmi.
Mulţi oameni binevoitori, care au dorit să facă o pomană, au venit aseară în curtea mănăstirii cu alimente. Aceştia le-au împărţit pelerinilor sarmale, colăcei, sucuri, fructe, cozonac, apă minerală.
Comparativ cu alţi ani, când numărul pelerinilor veniţi în ajun de Sânziene la Suceava depăşea 5.000, anul acesta, din cauza crizei financiare, a vremii nefavorabile, dar şi a faptului că sărbătoarea Sânzienelor a căzut într-o zi lucrătoare, numărul acestora a depăşit cu puţin 2.000 de pelerini, după estimările făcute de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava. Astăzi se aşteaptă circa 10.000 de pelerini, care să participe la Sfânta Liturghie şi la procesiune.
Procesiune
Astăzi, la ora 9:00, în curtea mănăstirii are loc slujba arhierească. În intervalul 11:30 – 13:00, după cum ne-a spus preotul George Fediuc, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, racla cu moaştele Sf. Ioan cel Nou este purtată de mai mulţi preoţi pe umeri, de-a lungul principalelor artere ale municipiului, cu popasuri în dreptul următoarelor locaşuri de cult: Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou”, Biserica „Sf. Înviere”, Biserica „Sf. Gheorghe” (Mirăuţi), Biserica „Sf. Dumitru”, Biserica „Sf. Nicolae”, Catedrala „Naşterea Domnului” (Mărăşeşti), Biserica „Naşterea Maicii Domnului” (Tribunal) şi înapoi la mănăstirea suceveană.
Mitropolitul Teofan, în mijlocul credincioşilor, de Sânziene
După săvârşirea Sfintei Liturghii, care va începe astăzi, la ora 9:00, şi va fi oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi, racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava va fi purtată pe braţe de câţiva preoţi şi călugări prin municipiul Suceava, după cum este obiceiul străvechi de Sânziene. În acest timp, soborul de preoţi şi pelerinii care însoţesc racla se vor opri la bisericile aflate pe traseu. La întoarcere, racla va fi aşezată din nou sub baldachinul din curtea mănăstirii, unde va rămâne până spre seară.
Cazarea pelerinilor la Sala de Sport a Şcolii cu clasele I-VIII „Ion Creangă”
Primarul Sucevei, Ion Lungu, prezent aseară la mănăstire, alături de soţie, pentru a împărţi sarmale, pâine şi apă pelerinilor, a declarat că, având în vedere vremea nefavorabilă, ploile şi temperaturile scăzute, a asigurat cazarea a cel puţin 1.000 de pelerini la sala de sport a Şcolii cu clasele I-VIII „Ion Creangă” Obcini.
„Pentru că vremea este nefavorabilă, poate cel mai frig din ultimii 20 de ani de Sânziene, la Suceava, am luat măsura de a caza pelerinii la sala de sport a Şcolii Generale „Ion Creangă” Obcini, unde Poliţia Comunitară se va ocupa de ordine, iar oamenilor li se va asigura apă şi o gustare. Vor fi câteva microbuze care îi vor duce şi îi vor aduce înapoi la slujbă pe pelerini, astfel ca aceşti oameni, veniţi din alte judeţe la Suceava să nu aibă de suferit”, a declarat Ion Lungu.