Străzi pline de apă, subsoluri şi locuinţe inundate în municipiul Suceava. Gospodării pline de apă la Frasin, drum naţional blocat şi circulaţie feroviară serios perturbată.
Acesta ar fi, în două propoziţii, bilanţul furtunii de luni noapte, care a umflat până la limita pericolului cursurile de apă din judeţ.
Îngrijorător este Codul Galben de ploi torenţiale, în vigoare şi astăzi, dacă vor continua să cadă ploi situaţia putând să devină critică.
Suceava, un oraş inundat de o ploaie torenţială
Ploaia torenţială căzută luni noapte a creat probleme deosebite în municipiul Suceava, cantitatea mare de apă, dar mai ales problemele legate de canalizare transformând câteva străzi în adevărate lacuri.
Echipaje de pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, alături de lucrători de la Serviciul Voluntar din cadrul Primăriei Suceava au intervenit, atât pe parcursul nopţii, cât şi ieri, pentru a aduce situaţia cât de cât la normal.
Situaţii deosebite au fost pe Calea Burdujeni, în zona Bisericii Sf. Andrei, unde strada s-a transformat într-un lac pe care circulaţia cu maşina era imposibilă, în parcarea de la Gara Burdujeni, unde apa avea o adâncime de până la jumătate de metru, şi sub pasarela CFR din Şcheia.
Pompierii au alergat dintr-un loc în altul
Pompierii au avut însă de intervenit în foarte multe locaţii. Aceştia au scos apa din subsolul unui restaurant de pe strada Trandafirilor, de la un subsol inundat pe strada Corneliu Coposu, de asemenea probleme fiind şi la un bloc inundat pe strada Vasile Bumbac.
Alte echipaje de pompieri au adunat apă din subsolul Spitalului Judeţean şi din două cămine aflate în apropiere, probleme fiind şi la blocul 9 de pe strada Curtea Domnească.
Pompierii mai precizează că apa a pătruns şi în două locuinţe de pe strada Cernăuţi, în alte patru de pe străzile Grigore Al. Ghica, Biruinţei şi Aleea Dumbrăvii, plus într-un depozit de covoare de pe strada Traian Vuia.
În multe alte locaţii, oamenii s-au descurcat cum au putut ori au aşteptat ca apele să se retragă şi să vadă apoi ce pagube au suferit.
Canalizare proastă, înfundată şi de mizeria rezultată din lucrările efectuate în oraş
“Nu au fost incidente majore sau victime, dar sunt destule pagube produse de apă. Serviciul de Situaţii de Urgenţă din primărie a intervenit cu promptitudine în mai multe locaţii, încă de luni seară, cu toate cele patru moto-pompe din dotarea municipalităţii. Au fost făcute intervenţii în zona Gării, pe strada Nicolae Iorga, în zona Iţcani, pe strada Ştrandului, în zona Mirăuţi, unde apele au intrat în beciurile caselor şi în cartierul George Enescu, unde apa s-a infiltrat la subsolul blocurilor”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
După cum au admis şi reprezentanţii ACET, canalizarea oraşului nu a făcut din nou faţă cantităţii mari de apă. Pe lângă faptul că aceasta nu are capacitatea de a absoarbe în timpul necesar precipitaţiile abundente, în acest an s-a constatat că în multe locuri canalizarea este colmatată. Pentru aceasta există şi o explicaţie, mormanele de pământ şi moloz formate în timpul lucrările de schimbare a reţelei de utilităţi înfundând în multe zone canalizarea.
Ploile căzute ieri-după amiază au inundat din nou, din fericire într-o proporţie mult mai redusă, străzile, iar motivele de îngrijorare nu au trecut, până în această seară fiind în vigoare un Cod Galben de ploi în cantităţi importante.
(23 iun 2010, 11:17:10