Copaci smulşi din rădăcini, panta dealului, secţionată de falii imense, care alunecă la vale, distrugând totul în cale şi pâraie de noroi care se scurg spre casele oamenilor, aşa arată versantul dealului Teodoreni, care, după ploile abundente din ultima perioadă, s-a pornit la vale, ameninţând cel puţin zece case din zonă.
Alertat de pericolul care îi pândeşte pe locuitorii de la baza versantului, primarul Sucevei, Ion Lungu, a făcut ieri o vizionare în teren, chemând totodată şi o serie de specialişti care să evalueze gravitatea alunecărilor de teren şi să stabilească măsurile necesare.
“În urma ploilor abundente din ultima perioadă dealul Teodoreni a început să alunece tot mai tare, punând în pericol casele din imediata apropiere.
Noi am demarat de anul trecut un proiect de consolidare a Dealului Teodoreni, avem un miliard de lei vechi prinşi în bugetul Consiliului Local, dar aceste fonduri sunt insuficiente. Am comandat un studiu de fezabilitate profesorului Vasile Muşat de la Facultatea de Geotehnică şi Geologie de la Iaşi, am stabilit ca până pe 5 iulie să ne predea prima parte a acestui proiect, astfel încât să putem aproba indicatorii tehnico-economici şi să demarăm aici o investiţie absolut necesară”, a declarat Lungu, după discuţiile cu specialiştii, în teren.
Patru chesoane, pentru salvarea caselor ameninţate de distrugere
Prima măsură necesară pentru îndepărtarea pericolului care planează asupra caselor lui Ioan Negrea şi Simiovean Constantin va fi cea de construire a patru chesoane de preluare şi dirijare a apelor de pe versant, ceea ce ar încetini sau chiar stopa procesul de alunecare a miilor de tone de pământ ce s-au pornit la vale
„Lucrarea va fi una destul de pretenţioasă, grea, fiind vorba de o zonă accidentată, dar vom demara lucrările în această vară, cu prima parte a acestui proiect de consolidare, adică patru chesoane, care să protejeze casele care sunt ameninţate în mod direct.
Pentru consolidarea întregului deal Teodoreni ne sunt necesare cel puţin 50 de miliarde de lei vechi, dar vom începe cu fondurile proprii ale Primăriei Suceava, iar cu studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici aprobaţi voi merge iar la Guvern, în ideea de a atrage fonduri suplimentare, pentru că suntem într-o stare potenţială de calamitate în această zonă. Din păcate, la noi se iau măsuri mai mult după ce calamităţile s-au produs. Acest deal alunecă cu viteză şi sunt în pericol aproximativ zece case”, a spus primarul Ion Lungu, care vrea să obţină de la Guvern o parte din banii necesari pentru stoparea alunecărilor de teren de pe Dealul Teodoreni.
(23 iun 2010, 12:59:35