Ploile torenţiale abătute luni noapte asupra unei mari părţi a judeţului au creat probleme deosebite în zona Frasin-Vama şi la Prisaca Dornei, DN 17, care leagă Moldova cu Ardealul, fiind blocat de aluviuni, acelaşi fel de probleme înregistrându-se şi pe calea ferată.
În zona Frasin – Molid, ploile torenţiale căzute începând cu ora 2.00, adevărate ruperi de nori, au generat viituri înalte de peste doi metri pe mai multe pârâuri. Puhoaiele au adus de pe dealuri cantităţi imense de mâl, pietriş şi crengi de copaci, astfel că în scurt timp circulaţia de pe DN 17 şi cea feroviară a trebuit oprită.
Aproximativ 200 de militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, jandarmi, poliţişti, silvicultori şi angajaţi ai unor societăţi comerciale din Frasin şi Vama au intervenit, timp de mai multe ore, pentru deblocarea drumului naţional 17 şi a căii ferate în zonele Frasin şi Vama. Coordonatorul intervenţiei, şeful Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, Sorin Arcadie Popescu, a declarat că DN 17 a fost colmatat pe o lungime de 50 metri, ceea ce a dus la blocarea circulaţiei rutiere între orele 2.00-4.00. Pe calea ferată, au fost blocate trei trenuri accelerat şi un personal, cea mai gravă situaţie fiind în cazul acceleratului Timişoara – Iaşi, care a avut o întârziere de 4 ore, de la 3.10 până la 7.35.
Spre dimineaţă, problemele s-au mutat în comuna Prisaca Dornei, la 5.44 Detaşamentul de pompieri Câmpulung Moldovenesc, sub coordonarea directă a şefului ISU Suceava, colonelul Ioan Burlui, intervenind pentru decolmatarea liniei ferate. A fost o intervenţie care a durat ore bune, până ieri în jurul prânzului.
Zeci de gospodării inundate la Frasin
Potrivit precizărilor prefectului sucevean Sorin Popescu din primele estimări reiese că au fost afectate şi 50 de gospodării, în Frasin.
În opinia martorilor oculari, dar şi a primarului comunei Vama, Nicolai Baltag, situaţia generată putea să fie mai puţin gravă dacă podeţele feroviare erau curăţate la timp. Lipsa unei intervenţii oportune în acest sens a făcut însă ca acestea să fie parţial colmatate chiar înainte de producerea viiturii şi astupate imediat de aluviuni la venirea valului din amonte. Pentru îndepărtarea consecinţelor viiturilor s-a intervenit cu muncitori specializaţi în reparaţii feroviare, jandarmi care au sprijinit degajarea materialelor de pe linii, dar şi lucrători şi utilaje de la firma care se ocupă de reabilitarea DN 17 în zonă. Potrivit precizărilor prefectului Popescu, intervenţia s-a realizat eficient.
Cod Galben de ploi torenţiale până în această seară
Din păcate, riscul de a avea parte şi în continuare de ploi abundente, ceea ce implică un pericol ridicat de inundaţii, continuă să planeze asupra judeţului, Agenţia Naţională de Meteorologie emiţând o nouă avertizare Cod Galben de ploi, după cele de scurtă durată, care au fost emise luni noapte.
Conform atenţionării, de ieri de la ora 12.00 şi până în această seară, la ora 21.00, în judeţ sunt aşteptate precipitaţii de 25-30 de l/mp, izolat putându-se ajunge şi până la 50 de litri pe metrul pătrat. Ploile, se precizează în avertizare, pot fi însoţite de grindină şi vânt.
Având în vedere faptul că râurile sunt la cote ridicate, pe fondul precipitaţiile deja căzute, autorităţile sunt în alertă, monitorizând cursurile de apă şi fiind gata să intervină în caz de nevoie.