Tot mai mulţi asistenţi sociali suceveni aleg să plece în străinătate, mai ales în Marea Britanie, unde pot să lucreze pe un salariu cuprins între 1.800 şi 2.000 de lire sterline. Unii dintre ei pleacă exact după terminarea studiilor de specialitate, facultate de trei ani şi master în asistenţă socială.
„Oamenii nu vin în sistem, ci se retrag”
Un asistent social debutant are un salariu net de aproape 600 de lei şi trebuie să aibă grijă, în medie, de o sută de copii lunar, în timp ce normele Uniunii Europene spun că un asistent social ar trebui să se ocupe de maxim 30 de copii. În ultima perioadă, cinci asistenţi sociali care au lucrat la Protecţia Copilului Suceava au plecat în Marea Britanie, unde şi-au găsit un loc de muncă bine plătit în aceeaşi meserie.
Directorul general al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Florin Tărnăuceanu, ne-a spus că la secretariatul instituţiei sunt mai multe cereri ale absolvenţilor de asistenţă socială care îşi doresc să lucreze în acest domeniu. „De fapt, îşi doreau să lucreze. Pentru că, după ce au aflat cam ce bani vor lua, au renunţat. Preferă străinătatea, unde sunt incomparabil mai bine plătiţi. Ei ar trebui să se ocupe de 20 - 30 de cazuri pe lună şi au acum, în medie, 100 de cazuri. Mai avem nevoie de cel puţin 30 de asistenţi sociali, dar oamenii nu vin în sistem, ci se retrag”, a mai completat Florin Tărnăuceanu.
Un asistent social, la peste o sută de copii
Numărul total de asistenţi sociali din cadrul sistemului rezidenţial, centre de plasament, case de tip familial, servicii alternative de tip familial este de 17, la care se adaugă alţi 28 de asistenţi sociali care lucrează în aparatul propriu al Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava.
În sistemul rezidenţial sunt îngrijiţi 608 copii, în asistenţă maternală 683 de minori, în timp ce 540 de copii sunt în plasament familial (383 la familia lărgită, 100 la familii străine şi 57 la tutore, sub monitorizare).
Nevoie de psihologi
Şi psihologii se află într-o situaţie asemănătoare cu cea a asistenţilor sociali, salariile lor fiind extrem de mici, sub 900 de lei. În sistemul rezidenţial lucrează nouă psihologi, iar în aparatul propriu al Direcţiei de Asistenţă Socială alţi 11. Şeful Protecţiei Copilului a completat că Suceava ar avea nevoie de încă cel puţin 20 de psihologi.