Începând de ieri, procurorul Marius Surdu nu mai este şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie –Serviciul Teritorial Suceava, după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, Consiliul Superior al Magistraturii a luat act de demisia depusă de magistratul sucevean şi a decis eliberarea acestuia din funcţie, începând cu data de 20 iunie 2010.
„Acesta (n.r.-Marius Surdu) urmează să-şi desfăşoare activitatea în continuare în cadrul aceluiaşi serviciu într-o funcţie de execuţie”, se arată în hotărârea nr. 216 a Secţiei pentru procurori din cadrul CSM.
În urmă cu aproximativ două luni (14 mai a.c., ora 22:30), magistratul sucevean a fost găsit într-o baltă de sânge, în propriul apartament, fiind la un pas de moarte.
Surse medicale au mărturisit că magistratul avea pe piept şi la nivelul încheieturilor mâinilor mai multe plăgi tăiate, produse în urma unei tentative de suicid.
Varianta fost infirmată, iniţial, de reprezentanţii Spitalului Judeţean Suceava, la cererea unor colegi de breaslă a lui Marius Surdu, în încercarea de muşamalizare a incidentului şi de salvare a reputaţiei şi carierei şefului DNA Suceava.
La început, a fost lansată varianta potrivit căreia procurorul Surdu a suferit un accident casnic, alunecând prin casă şi căzând singur într-un cuţit.
Medicii suceveni au precizat că procurorul şef al DNA Suceava a suferit o singură plagă, însă doctori de la Iaşi, de la Spitalul de Pneumoftiziologie, unde, pe 17 mai a.c., pacientul VIP a fost transferat cu un elicopter SMURD, au confirmat faptul că magistratul avea mai multe plăgi.
La nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava există un dosar penal în care se fac verificări cu privire la împrejurările în care procurorul sucevean a suferit leziunile amintite.
Dosarul este înregistrat ca vătămare corporală şi nu a fost încă finalizat.
Motivele gestului inexplicabil al procurorului Surdu vor rămâne cel mai probabil necunoscute.